Nagyvázsony

2015.05.27. 11:26

Nem a falut szolgálta? Vélemények Henn János alpolgármester leváltásáról

A nagyvázsonyi képviselő testület kedden délután leváltotta a település alpolgármesterét, Henn Jánost, aki tizenöt év után távozik így a hivatalból, a helyére pedig Zékány Zsoltot szavazták meg.

Heffler Péter

Henn János elmondta: – Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a május 26-ra meghirdetett testületi ülésen két képviselőtársam és én nem vettünk részt – kezdte a leváltott alpolgármester.

- Távolmaradásunkat mindannyian írásban előre jeleztük, kifogásolva, hogy az ülés időpontja már sokadszor napközbeni, ami számunkra nem megfelelő. A Szervezeti és Működési Szabályzatunk is rögzíti, hogy az üléseket milyen napokon, milyen rendszerességgel és hány órakor kell megtartani. Ehhez képest az elmúlt fél évben több alkalommal is például délelőtt tizenegy órára hívtak össze ülést, akadályoztatva ezzel bizonyos képviselőket, hogy jelen legyenek, és képviselői jogaikat gyakorolhassák - tette hozzá Henn János, aki a 2014-es helyhatósági választásokon hatszázhuszonhárom szavazattal került a testületbe. - Magasan a legtöbb szavazatot gyűjtöttem, közel kétszáz vokssal előztem meg az utánam másodikként bekerülő képviselőt, itt jegyezném meg, hogy Fábry Szabolcs polgármester háromszázhatvanhét szavazattal uralja a posztját. Úgy gondolom, hogy a számok is bizonyítják, a lakosság zöme bizalmat szavazott nekem. Szerintem a polgármester és azok a képviselők, akik támogatták ezt a döntést szembeszálltak az itt élők akaratával. Most harmadik alkalommal voltam alpolgármester, tudásomhoz és lehetőségeimhez mérten mindig a falu érdekét szolgáltam. Felmerül a kérdés, mi lehet a döntés oka, a válasz pedig nagyon egyszerű. Törvénytelenségekhez nem asszisztáltam, így nekem is az lett a sorsom, mint annak a tizenhat embernek, akik 2014 októbere óta kénytelenek voltak elhagyni az önkormányzatot. Lapátra tettek, de emelt fővel távozok - fűzte még hozzá Henn János.

Fábry Szabolcs (balra) és Henn János egy korábbi ülésen
Fotó: Heffler Péter

A leváltott alpolgármesterrel Stefanovitsné Sipos Mária képviselő is egyetért. - Szerintem lehetett az ülés időpontjának kihirdetésében némi tudatosság, hogy páran semmiképpen se tudjunk ott lenni - mondta Stefanovitsné.

Szintén az időpontot kifogásolja Húsvéthné Bocskay Éva képviselő. Mélységesen felháborít, hogy Henn János alpolgármestert, aki tizenhat éve vesz részt Nagyvázsony közéletében egy ilyen képviselői, úgynevezett többséggel fosztanak meg a tisztségétől. Joggal kérdezem Nagyvázsony lakosságával együtt, hogy miért ? - mondta Húsvéthné Bocskay Éva.

Megkeresésünkre Fábry Szabolcs polgármester hangsúlyozta, törvényes időpontban hirdették meg a testületi ülés időpontját, nagyjából egy héttel előtte.

- A képviselők időben megkapták a meghívót, és az ülés időpontját a jegyző úr kérésére tettük kora délutánra - mondta Fábry Szabolcs. - Ugyanazok, akik most kifogásolják az időpontot, korábban ráértek akár reggel is, kihagyva az akkori képviselőtársaikat. Napközben pedig ráérnek arra, hogy megpróbálják felállítani a polgármestert, demoralizálni a települést és a hivatalt - vélekedett a polgármester. - Egy olyan települést próbálunk pénzügyileg és szakmailag is rendbe tenni, ahol a korábbi képviselőtestület szabálytalan döntéseit a belső ellenőr több mint harminc oldalon át taglalta, és amiben Henn János aktív szereplő volt. Az új alpolgármesterrel, képviselő társaim többségével a falu építésén dolgozunk és sajnálom, hogy vannak, akiknek semmi sem drága, csak egy cél lebeg a szemük előtt, hogy rombolják az építő munkát - tette hozzá Fábry Szabolcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!