Nagyvázsony

2017.04.23. 12:42

Kincskeresők Nagyvázsonyban

A lovas pályán hét, az egyéni pályán 12 darab kincset helyeztek el. A túrák hossza 5 és 12 kilométer volt.

Molnár Sándor

Mintegy 120 indulót vártak a rendezvényre az ország különböző pontjairól, de jellemzően a Dunántúlról érkeztek.

Már a VII. Veszprémi Geokesser Találkozó és Túraverseny-t rendezték meg a hétvégén Nagyvázsonyban. A szervezőket kegyeibe fogadta az időjárás, mert napsütés és plusz 10 fok várta a túrázókat.

Az első versenyt még 2009-ben tartották a szervezők. Azóta voltak Csopakon, Felsőörsön, Paloznakon, Cseszneken, azaz sokfelé jártak a megyében. A mostani találkozót az őszi rendezvény beharangozójának szánták, amelynek a helyszíne még nem dőlt el. Felmerült Herend és Bánd környéke, de lehet, hogy Kislőd térségében kerül majd megrendezésre.

Sipos Attila főszervező elmondta, hogy a vasárnapi vetélkedés alapja is a geocaching volt, ami arról szól, hogy elrejtett „kincses ládákat”, elrejtett pontokat kell felkeresni GPS alapján, és ezeken a pontokon beregisztrálni, hogy ott járt az adott induló. Ezt a fajta játékot szeretnék népszerűsíteni a családok körében úgy, hogy a hangsúlyt a keresésre helyezik. A szervezők azt szerették volna, ha elsősorban a térképek segítségével találják meg a kijelölt, és nem túlságosan elrejtett pontokat. A cél nem az, hogy órákig keresgéljenek a résztvevők, hanem az élmény, hogy odataláltak a térkép segítségével.

A veszprémiek versenyein nagy előny és nagyon tetszik a közönségnek, hogy nem az első három helyezett kap ajándékokat, hanem tombola sorsolás formájában dől el a díjak sorsa. A túrákon indulhattak egyéniben, csapatban, családi és kerékpáros kategóriában, illetve lovas fogattal is.

Nyírő Zoltán Balatonszabadiból érkezett feleségével és két kislányával. Kicsit tartottak az időjárástól, ezért két nadrágot húztak a gyerekekre. Rendszeres résztvevői a veszprémiek által szervezett versenyeknek és már rutinos keresőknek számítanak.

Horváth Editék Kőszegről érkeztek és mivel nagyon szeretik a lovakat, úgy döntöttek, hogy fogattal járják végig az útvonalat. Az ötfős társaság GPS jelek és térkép segítségével kereste a kincseket a hangulatos túra során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!