Nagyvázsony

2016.05.04. 19:25

Alginitfürdőt is építenének - A fejlesztéseknél csak a családias programok fontosabbak

Nagyvázsony - A hétvégén Gulyás Gergely, a parlament alelnöke vette át ünnepélyes keretek között Fábry Szabolcstól a pálos kolostort, a Szent István-templomot és a Kinizsi-várat érintő fejlesztési tervezetet. Azonban nem csak ezért érdemes mostanság Nagyvázsonyra figyelni.

Heffler Péter

A különféle programoknak és a közelmúltban véghezvitt fejlesztéseknek köszönhetően Nagyvázsony friss, tavaszi hangulatot kapott, kezdte Fábry Szabolcs polgármester, aki kiemelte, hogy a közeljövőben ráadásul még több közterületük megújulhat, sétány épülhet, és egy tizenhét személyes elektromos buszt is beszerezhetnek hamarosan. Ennek érdekében konzorciumot kötöttek négy településsel és a közútkezelővel. Szombat délelőtt pedig Gulyás Gergely, a parlament alelnöke látogatott Nagyvázsonyba, hogy ünnepélyes keretek között átvegye a település nyilatkozatát a Nemzeti Várfejlesztési Programhoz való csatlakozásról.

- Nagyon megtisztelő helyen szerepelünk nevesítve, és a támogatás összegében is, hiszen egymilliárd-százhuszonötmillió forint áll majd rendelkezésünkre - mondta Fábry Szabolcs a programról, melyben a pálos kolostor, a Szent István-templom és a Kinizsi-vár is megújul. - A Forster Központtal közös konzorciumban kell elkészítenünk a pályázatot, aminek a célja a kiírás értelmében nemcsak a várak, kolostorok megújítása, hanem egyben turisztikai attrakciók bővítése, a vendégéjszakák növelése is. Magát a felújítást a műemlékvédelmi hivatal végzi.

Az egyik tavaszi program a Szent György-napi marhahajtás volt, míg terveik szerint a nyár közepére teljesen felpörög az élet

Információink szerint alapvetően felújítják a lakótornyot, magát a várfalakat, illetve egy új szárnyépület is kerül a kápolna és a kolostor közé. Érdekesség, hogy Kinizsi felújított szarkofágját is ide helyezik, a terem pedig alkalmas lesz esküvőkre, konferenciákra, egyéb összejövetelekre - árulta el a polgármester, majd kitért a váron kívüli fejlesztésekre, amik már az önkormányzat feladatai lesznek. - Szeretnénk egy élményközpontot kialakítani, ahova gyermekek és felnőttek számára egyformán izgalmasnak ígérkező történelmi játszóparkot, valamint egy nézőtérrel is rendelkező normális lovaspályát építenénk. Emellett nagy álmunk egy kisebb alginitközpont kialakítása, ahol bemutatnánk a kőzet jótékony hatását egy fürdőben. Erről csak annyit árulhatok el egyelőre, hogy nagyon ígéretesnek tűnő tervek készültek eleddig, a vizet forrásokból, a vízhőmérsékletet, illetve minden energiaszükségletet pedig a nap energiájából biztosítanánk. A modern technika középkori hangulattal ötvözve öltene testet - mondta még Fábry Szabolcs.

Az alginit egyébként a pálos kolostornál is főszerepet kap, ahol a színdarabok, zenei produkciók, szabadtéri misék színhelye mellett a kőzet jótékony hatását bemutató gyógynövénykertet is kialakítanak, míg a Szent István- templomnál elsősorban a belső térre koncentrálnak majd. Itt ötvenmillió forint körüli összegből újítják fel a teljes barokk belső berendezést.

Természetesen a polgármester is fontosnak tartja a látványos fejlesztéseket. Egy megyei konferencián elhangzott számok szerint 2015-ben az egy főre jutó fejlesztés Nagyvázsonyban nyolcvanhatezer forintot tett ki, ami országos szinten is előkelő eredmény. A településvezető hálás is a közel egy esztendeje felállt hivatali stábnak, a jó hangulatú közösséget alkotó önkormányzati munkatárs-csapatnak és a kiemelt kormánytámogatás döntéshozóinak. Talán még ezeknél a fejlesztéseknél is lényegesebbnek véli Fábry Szabolcs és a képviselő-testület azokat a családias, jó hangulatú rendezvényeket, amelyek építik a közösséget. Ilyenből pedig szerencsére nincs hiány - utalt a Szent György-napi marha(nagy)hajtásra , illetve a Csirke-csülök fesztiválra.

- A nyarat a hatnapos fogatos zarándoklat indítja majd, melyet követően zenés muzsikaestek lesznek terítéken a Reményi Antal Rendezvényházban. Nyár közepére teljesen felpörög az élet, hiszen várbállal, a Kinizsi-várral közösen szervezett Kinizsi-napokkal, majd a nyár csúcspontjaként a Honismereti fesztivállal, illetve a lóerők ünnepével, a Virtusfesztivállal jelentkezünk - adott még kedvcsinálót Fábry Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!