Mozitipp

2015.10.11. 12:56

Ragasztószalag és humorérzék – Mentőexpedíció (The Martian)

Sok ragasztószalaggal és némi humorérzékkel még a Marson is ki lehet húzni – mondja az idei ősz legfelkapottabb filmje, amely minden bugyutasága ellenére szórakoztató történet.

Horváth Gábor

Mentőexpedíció (The Martian)

A Marsot kutató expedíció egy nagy homokvihar miatt kénytelen gyorsan elhagyni a bolygót. Egyedül Mark Watney (Matt Damon) marad, akiről társai azt hiszik, halott. A bajba került űrhajós kénytelen egyedül feltalálni magát, hiszen éveket kell arra várnia, hogy megmentsék. A legnagyobb gond, hogy sokáig a Földön azt sem tudják, életben van.

Főszereplők: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor, Kristen Wiig.

Rendezte: Ridley Scott.

Fotók: Intercom

Egy guriga ragasztószalag mindig akad

Az alapsztorit ismerjük, főhősünk egyedül rekedt egy töküres bolygón, de azt nem tudjuk, hogyan tálalják majd nekünk az ebből a szituációból kiinduló eseményeket. Félelmetesen, szívszorítóan szomorú drámával, netán humorosan? Kicsit furának tűnik, de az utóbbi a helyes tipp. Mark egy jó adag humor segítségével igyekszik átvészelni a vészterhes hónapokat, megoldani élelmezési problémáit, vízhiányát, és az adódó műszaki gondokat, egyszóval túlélni, miközben mindig akad egy guriga ragasztószalag, amellyel be lehet foltozni egy elrepedt szkafandersisakot, vagy bármit, amit kell. Tényleg vicces a film, és még viccesebb, hogy a ragasztószalag is mindig beválik.

 

Csodás látvány, jó karakterek

Találékony emberünk tesz-vesz a Marson, plusz szórja a poénjait, de eközben a Földön (és a két bolygó között) is zajlanak az események, amelyek szintén fontos részét képezik a történetnek. Nem szabad, és nem is lehet, megfeledkezni a csodálatos látványról, az apró részletekre kiterjedő gondossággal megalkotott környezetről. Ugyanez áll a karakterekre is, amennyire kellett, megrajzolták a figurákat, ezen a szinten egyáltalán nincsenek elnagyolva a szereplők. Van stílusuk, nagyjából megkülönböztethetőek, szórakoztatnak – ennél itt nem is kell több. Térjünk egy kicsit arra ki, hogy mit jelent, az „ezen a szinten”.

Szerintem a Mentőexpedíció nem akar több lenni egy sima szórakoztató űrhajós mozinál (ellentétben mondjuk a Csillagok közöttnél), nincs benne felesleges tudományosság és komolykodás.

Vicces, de néha kínosan

Ugyanakkor kicsit szerintem túllőttek a dolgon, a komolytalanság nálam már olykor átment karikatúrába, ami nem tett jót a filmélménynek. Bár néha nagyon úgy tűnik, a Mentőexpedició valójában nem vígjáték, hanem egy sci-fi, és ezt figyelembe véve egy-két jelenet igencsak kínosra sikeredett. Az összkép ugyanakkor teljesen megfelel „ennek a szintnek”. A siker komoly mértékben köszönhető Matt Damonnak, aki, mint mindenhol, itt is hiteles és profi. Neki még azt is elhisszük, hogy az ügyes, optimista ember a Mars hátán is megél. Túlélő-túrája közben jókat nevetünk az agyszüleményein, csak a Vasembert ne hozta volna fel!

Történet: 10/6

Fíling: 10/7

Karakterek: 10/7

30/20

Címkék#film#mozi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!