Telekom Veszprém

2015.07.25. 06:20

Orvosnál a veszprémi kézisek

Veszprém – Az egész kézilabdacsapat orvosi rendelőben kezdte a nyári felkészülést, de nincs gond, ez csak a megszokott egészségügyi vizsgálat volt. Persze nem hétköznapi felmérésről van szó: mit, miért és hogyan mérnek a sportolókon?

Horváth Gábor

Immáron hetedik éve dr. Sydó Tibor rendelőjében, a Jeruzsálemhegyi Egészségházban kezdi a nyári felkészülést a veszprémi kézilabdacsapat. A csapat orvosától megtudtuk, ez a vizsgálat nagyon fontos, voltaképpen kiindulópontja a szezonban elvégzendő munkának. Féltávnál, január végén/február elején ismétlik a felmérést és összehasonlítják az adatokat. De miről is van szó?

- Egy komplett fizikális felmérésről, sportkardiológia, gázcserés terhelés, szívultrahang, laborvizsgálatok és testanalízis. Pontosan felmérjük azt, hogy ki, milyen állapotban van – árulta el lapunknak dr. Sydó Tibor. A kardiológus, belgyógyász, sportorvos doktor kiemelte: a kapott eredmények alapján javaslatot tesznek a szakvezetésnek az egyéni edzésmunkát illetően. Ez azt jelenti, hogy három csoportba osztják a játékosokat aszerint, hogy kinek, milyen munkára van szüksége.

A veszprémi kézilabdázók hetedik éve kezdik ugyanott a nyári felkészülést
Fotó: Balogh Ákos

Dr. Sydó Tibor elárulta: a tesztek kimutatják azt is, hogy ki töltötte aktívan és kevésbé aktívan a nyarat, de nagy különbségek nem jellemzőek. - Profi játékosokról van szó, mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy szinten kell tartania a fizikális állapotát. A felmérések célja az, hogy a kézilabdázók a lehető legjobb állapotot érjék el, ugyanakkor az egészségmegőrzés, azaz a különböző rizikófaktorok kiszűrése is nagyon fontos. Év közben is szoktunk vérvizsgálatot tartani, amennyiben a laboreredmények alapján biológiai fáradtságot észlelünk, javaslatot teszünk az adott játékos pihentetésére, több cserével való szerepeltetésére – tette hozzá a csapatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!