Mezőlak

2015.09.02. 17:13

Mezőlak - Fejlődésre ítélt település

Mezőlak - Az átutazók a virágokkal borított Fő terünk láttán rendszeresen megjegyzik: azért szeretnek erre járni, mert ez számukra 500 méternyi Nyugat-Európával ér fel – kezdte beszélgetésünket a településről Nagy Gábor, Mezőlak polgármestere.

Polgár Bettina

A falu már a korai időkben is fontos szerepet töltött be a térségben. – Az első írásos emlékek 1286-ból származnak. Mezőlak kezdetben a Zámbók, majd később a Kenessey család birtokában volt. Az 1760-as évektől az Esterházyak uradalmi székhelye lett a község – tudtuk meg Molnár Kálmán nyugalma-zott iskolaigazgatótól. – Az Esterházy család csapoltatta le a Marcal folyót körbevevő hatalmas mocsárvilágot. A történelem viharai azonban a település szorgalmas népét sem kímélték, a legfájdalmasabb ezek közül az 1935-ös tűzvész volt, amikor a falu nagy része leégett. Ennek ellenére Mezőlak napjainkra olyan fejlődőképes községgé nőtte ki magát, ahol több ipari és mezőgazdasági vállalkozás is működik, munkahelyeket biztosítva a helyieknek, illetve a környéken élőknek – nyilatkozta a Naplónak Molnár Kálmán.

A tősgyökeres mezőlaki polgármestertől megtudtuk, időközi választáson lett Mezőlak vezetője 2009 decemberében.

– A személyes megkeresések mellett azért indultam el a választáson, mert több orvosolásra váró problémát is felfedeztem a faluban. Mindig is lokálpatrióta szemléletű embernek vallottam magam, és biztos voltam benne: ez a község többre hivatott. Egy fejlődésre ítélt falut kaptunk örökül, ami lemaradásokkal küzdött a közösségi és a kulturális élet tekintetében, valamint a települési marketing és kommunikáció terén. Kezdettől fogva csapatban gondolkodtam, mivel sikereket csak úgy lehet elérni, ha együtt dolgozunk és összefogunk – tekintett vissza az utóbbi évekre Nagy Gábor.

Mint mondta, az elmúlt években számos fejlesztést valósítottak meg, sikeres pályázatok útján elkészülhetett egy ravatalozó, egy sportöltöző, különféle eszközöket szereztek be az általános iskola és az óvoda számára. Piacteret, játszóteret építettek, továbbá több utcát aszfaltburkolattal láttak el.

A helyi családok szívesen töltik szabadidejüket Mezőlak Fő terén (fotó: Nagy Gábor)

– Nagyon büszkék vagyunk a megújult Fő terünkre és az egészségházunkra, melyet három évvel ezelőtt adtunk át. Jelenleg egy több mint 100 millió forintos felszíni vízelvezetési pályázat kivitelezése folyik, valamint az önkormányzat saját forrásból megközelítőleg egy kilométer hosszúságban járdaépítést is finanszíroz. Az óvodánk számára játszótéri elemeket, illetve új kerítést vásároltunk, emellett terveink szerint hamarosan felújíthatjuk az épület tetőszerkezetét is – adott áttekintést a korszerűsítésekről a település fiatal vezetője.

Elárulta, a továbbiakban járdafelújításokban és komfortérzet-javító beruházásokban gondolkodnak majd, melyek célja, hogy mind a helyi lakosok, mind pedig az átutazók jól érezzék magukat a faluban.

– Az önkormányzat épülete még felújításra vár, viszont ez nagy költségekkel járna. Emellett fontosnak tartjuk az energetikai beruházásokat, mint például egy nap-elemes rendszer kiépítését, erre szeretnénk pályázni a jövőben. Továbbá gondot jelent, hogy a településen nincs sportcsarnok, amire pedig nagy igény mutatkozik a közel 200 általános iskolás és az 50 óvodás gyermek részéről. A fiatalok jelenleg a kultúrházban tudnak tornázni, ami nem a legideálisabb megoldás, ezért várunk egy ilyen lehetőségre is, melyhez már elkészítettük a szükséges terveket – hangsúlyozta a polgármester.

Elmondása szerint Mezőlak demográfiai mutatói átlagon felüliek, több mint ezer fő él a településen. – Egy falut az iskola és a munkahelyek tesznek életképessé. Ezen a településen két nagyvállalat is található, melyek itteni létesítményeiben a dolgozók száma meghaladja a 700 főt. A helyiek mellett sokan járnak ide dolgozni a környékbeli falvakból és Pápáról is. Emellett három mezőgazdasági vállalkozás és számos kisvállalkozó is tevékenykedik Mezőlakon – emelte ki Nagy Gábor.

Nagy Gábor polgármester vallja: különféle programokkal, rendezvényekkel lehet igazán megmozgatni a település lakosságát, így épülhet összetartó közösség (fotó: Vallner Bettina)

– Rengeteg beruházást, fejlesztést valósítottunk meg az elmúlt öt évben, ami talán példaértékűnek mondható. Azonban mégis arra vagyok a legbüszkébb, mikor egy-egy ünnepségre több száz fő látogat el a faluból. A különféle programokkal, rendezvényekkel lehet igazán megmozgatni a település lakosságát, így építhetünk összetartó közösséget. A mai világban pedig ez az egyik legnehezebb feladat, igazi kihívás. Sok tennivalónk van még, melyeken napról napra tovább munkálkodunk – fogalmazott a Mezőlak első embere.

Címkék#Mezőlak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!