Meseíró verseny

2017.04.20. 07:29

Szabó Adél: A Csaló család

Egyszer volt, hol nem volt, a Duna folyón is túl, a Dunántúli-dombság egyik falujában  élt egyszer egy család.

Igen furcsa egy család volt, azt megmondom. Az apa halászott, és a halakat eladta a piacon, bár nem  akadt sok vevője. Az anyuka nem főzött, ehelyett a földről szerzett ,,ételeket” adta gyerekeinek. A  nagyobbik gyerek igazán jó tanuló volt, s bár az eredményei jók, sőt kitűnőek voltak, mégis mindenben anyjára ütött. A középső gyerek nem tanult, inkább az álmainak élt, - találkozni Ronaldoval, a világ legjobb focistája lenni -, nem foglalkozott a külvilággal. A legkisebb gyerek igazán energikus volt, ha éppen nem sürgött-forgott, akkor telefonozott. Ők a Csaló család tagjai voltak.

Szabó Adél rajza

Egyszer, egy nap, elment hozzájuk, a Halász Társaság főnöke.

- Kedves Csaló úr – mondta fönnhangon – azért jöttem, hogy tájékoztassam önt, hogy ezennel elbocsátom a Halász Társaságtól.

Ezután emelt fővel távozott. Az apa meglepetten nézte volt főnökét, amint eltűnt a láthatáron.

Ezután a rendőrség látogatta meg a családot.

- Tisztelt Csalóné, ezennel letartóztatom önt, mert szeméttel eteti gyermekeit. - mondta, majd intett, hogy szálljon be az autóba.

- Ennél rosszabb már nem is lehetne. -mondta szomorúan a legnagyobb gyermek.

Tévedett. Hirtelen ugyanis elkezdett zuhogni az eső. Szomorúság töltötte be a házat. (ha egyáltalán egy lakókocsi háznak számít.) Hosszasan gondolkodtak, hogy mitévők legyenek, s ekkor valaki kopogtatott a lakókocsi ajtaján. A postás volt. Átnyújtott egy levelet, s a következőt mondta:

- Ezt a levelet a mai napon egész Veszprém megye lakossága megkapta.

Átadta, majd elment. Mindenki izgatottan figyelte, hogy mit tartalmaz a levél. Kiderült, hogy ez egy  hirdetés, amire a következő van írva:

Kedves Veszprém megyei lakos!

A mai napon meghirdetünk egy nyereményjátékot, melynek nyertese nyer egymillió forintot.

Önnek csak annyit kell tennie, hogy regisztrál oldalunkon, és mi majd kisorsoljuk a nyertest, aki az előző pénzösszeget nyerheti.

Mr. Csaló nyomban regisztrált, és már el is küldte a szervezőknek. Csönd töltötte el a kocsit. Kiderült, hogy erre még várni kell egy ideig, ezért úgy döntöttek, hogy elmennek meglátogatni az édesanyjukat. Esőkabátot húztak, és elmentek a rendőrségre. Mikor találkoztak, Mr. Csaló nyomban elmagyarázta, mi történt. Erre Csaló asszonyság nagyon megörült, hogy még van rá lehetőség, hogy kiszabaduljon. Viszont az egész családnak eszébe jutott, hogy mi történne ha nem ők nyernének.

Ekkor a legnagyobb gyermek azt kiáltotta:

- Kupaktanács!

A család összehajolt, majd a gyermek (suttogva) elkezdte beszédét:

- Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha mégis mi nyernénk.

A család értetlenül nézett.

- Mármint, hogy tennénk róla, hogy mégis mi nyerjünk. - mondta, és arcára gonosz mosolyt villantott.

A család még mindig nem értette, hogy mire is gondol.

Ekkor a lány kifejtette gondolatát, hogy minden világosabb legyen:

- Arra gondoltam, hogy belopózunk a sorsolásra, és elintézzük azt, aki sorsol, majd én beöltözök sorsolónak, és kihúzom a nevünket.

Végre a többiek is megértették, hogy mit akar a lány, és bólogatva jelezték, hogy egyetértenek.

Ezután elköszöntek, és távoztak. Otthon a család ki is dolgozott egy tervet. Egy hónap múlva elérkezett a várva várt sorsolás. A helyszínen a lánynak nagyon szokatlan érzése támadt. Leült, hogy gondolkodjon a helyzeten, és arra jutott, hogy nem kellene csalniuk, mert ha az apjuk is börtönbe kerülne, ő sem tudja elképzelni, mi történne. Próbálta elmagyarázni a családjának, de ő maga is rájött, mennyire érdekes lenne, hogy ő találta ki ezt az egészet, és ő jutott arra az elhatározásra, hogy ez rossz ötlet volt. Gyorsan, még időben felkiáltott:

-Ne!

A család riadtan visszakozott. Ekkor vették észre, hogy szegény lány elájult. Köré gyűltek, ébresztgették. Pár óra múlva tért csak magához, és ekkor elmagyarázta elméletét:

- Nem kellene csalnunk! Képzeljétek csak el, mi lenne, ha rajtunk kapnának, és apa – ekkor apjára nézett-, téged börtönbe zárnának, mindkettőtöket elvesztenénk. Gyorsan hazafutottak, és  megbeszélték mit tegyenek, hogy változzon a sorsuk. Végül erre jutottak:

- Apa, te keress egy olyan állást, ahol olyan dolgot csinálhatsz, amit szeretsz. Testvéreim, ti pedig támogassátok apánkat azzal, hogy megváltoztok. Anyánknak pedig nemsokára lejár az ideje a börtönben, nekiáll főzni, és engem is megtanít. Én pedig folytatom a jó tanulást, valamint megtanulok minden olyan dolgot, amit egy ekkora lánynak tudnia kell. Apa és anya keres annyi pénzt, hogy telik házra, és kész.

Ennek megfelelően megtörtént minden, aminek meg kellett történnie. A Csaló család csalás nélkül meggazdagodott. Az apa átnevezte őket Igaz családra, és így már senki sem gyanakodhatott a nevük alapján arra, miből áll az életük.

Így volt, vége volt, igaz volt. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!