Megyer

2016.04.01. 14:18

Megyer, a családias közösség

Tizenheten élnek életvitelszerűen a megye legkisebb, és az ország egyik legkisebb településén, Megyeren.

Tisler Anna

A bejelentett lakosok száma némileg több, de ők munkájuk miatt máshol tartózkodnak. A kistelepülés nem csupán a lélekszáma miatt tűnik ki. Nem jellemző rá az elnéptelenedő falvak romló utcaképe sem. Az ingatlanokat tulajdonosaik az eredeti, XX. századi falusi építészeti jellegzetességek megőrzésével újították fel. Most, amint beköszöntött a tavaszi, száraz idő, szintén építkezés kezdődött. Az egyik háznál terasz épül, ahova jó időben ki lehet ülni reggelizni, pihenni, napozni. Az utcák, közterek virágosítása is hamarosan elkezdődik.

Mint Egly Márk, a 2013-ban alakult szociális szövetkezet vezetője elmondta, náluk ismeretlen a munkanélküliség, és a közmunkások is olyan tevékenységet végeznek, amelynek látják az értelmét és a hasznát.

Egly Márk a szociális szövetkezet vezetője

Megyert sokan a kulturális rendezvényeiről ismerik. Azt már kevesen tudják, hogy jól működik a szociális szövetkezetük is. Állatokat, szarvasmarhát, juhot, baromfit tartanak, gyümölcsöt dolgoznak fel, és a vendéglátással foglalkozók némelyike az ingatlanát is kezelésükbe adta. Most nyolc ház gondnoki feladatait látják el.

- A házak több, mint száz évesek, felújítottak, szépen berendezettek, de van mindig mit tennünk - tudtuk meg Egly Márktól. - A településen nincs vezetékes földgáz, cserépkályhával vagy vegyestüzelésű kazánnal fűtünk. Ha vendég érkezik, meleg lakással várjuk. Sokan a nagyvárosok zajából, a rohanó életmódból akarnak kiszakadni néhány napra, és élvezik azt, hogy  a kályhában pattog a tűz, csend van, nyugalom, senki nem rohan. A kályha melegénél elbeszélgetnek egy pohár bor mellett. Sok a visszatérő, akiket a helyiek névről ismernek.

A megyeriek örülnek a vendégeknek, mert a vendéglátás munkalehetőséget biztosít nekik. Mindenkinek megtalálják azt a területet, amiben a legjobb. Aki tud, főz, más takarít vagy az udvart gondozza. A szövetkezet által megtermeltekből is jut a vendégek asztalára. A cél, hogy néhány éven belül önellátó legyen a falu.

Egy eredeti állapotban felújított ház


- Olyan dolgozónk is van, aki maga is szövetkezeti tag, így résztulajdonosként jobban motivált, hogy eredményes legyen a tevékenység - tudtuk meg. - Mindenki teszi a dolgát, és örülnek, hogy helyben dolgozhatnak, nem kell utazniuk, három műszakot vállalniuk.

Helyben nincs bolt, ilyen kis létszámnál nem is érné meg. A falugondnok viszi el a lakosokat valamelyik közeli településre bevásárolni. Óvodába és iskolába is utazni kellene, de jelenleg csupán egy kisgyermek él Megyeren, de ő még nem érte el az óvodás kort. A 84-es főút mellett fekvő községben a tömegközlekedés is jó, a vasútállomásra ugyan rövid sétával lehet eljutni, de az sem nagy távolság.

Falusi idill

Hamarosan újabb beruházások kezdődnek. A nagyobb rendezvényekre készülve bővítik a parkolót, valamint egy falusi wellness központot is építenek. Egy pezsgőfürdőkád várja abban a pihenni vágyókat.

A település fejlődik, szépül, Payer Kristóf, negyedik ciklusát töltő polgármester külföldről is napi kapcsolatban van az itthoniakkal. Cége Angliában kapott munkát, ezért egy időre kiköltözött. Segítségére van a korszerű technika. 

- Minden nap beszélünk skype-on, levelezünk, telefonálunk - mondta Egly Márk. - A napi dolgokban éppúgy részt vesz, mindenről tud, mintha itthon élne. Amikor itthon van, tartják a testületi ülést. A polgármester munkáját két képviselő segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!