Márkó

2017.04.22. 19:36

Értékeit ünnepelte Márkó

Helyi alkotók kiállítását rendezték meg Márkói Értékünnep címmel a Kulturális Központban.

Molnár Sándor

A Cserdülő Néptáncegyüttes fennállásának 5. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen színpadra léptek a falu művészeti csoportjai is

– Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni! Kezdj hozzá ahol éppen most vagy és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül. A legjobb szerszámokat út közben úgyis meg fogod találni – mondta köszöntőjében Hartmann Antal polgármester.

Szólt arról is, hogy a 2012-ben hozott hungarikum törvény lehetőséget nyújt minden településnek egy helyi értéktár bizottság felállítására. A törvény egyik célja, számba venni és dokumentálni a nemzeti értékeinket. A másik célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek fennmaradását és védelmét. Márkón 2015-ben jött létre a helyi értéktár bizottság.

– Ünnep ez a mai nap, mert megtekinthetjük a falu alkotóinak munkáit, olyan munkákat, amelyek egyediek, már-már művésziek és szorgos kezek alkották. Az alkotó és a befogadó egyaránt gazdagszik. Nagyon büszke vagyok a tárgyi és szellemi értékeinkre, amelyek elviszik akár messze földre is falunk jó hírét – fogalmazott a polgármester.

Az ünnepi műsorban fellépett a 2001-ben alakult Steixner István Német Nemzetiségi Énekkar. A 23 tagú kórus célja a nemzetiségi hagyományok felelevenítése és ápolása. Vidám történetet adott elő a Márkói Kamara TehátRum.  A 99 százalékban helyiekből álló társulat a Kis Kolos és nagy Kolos című darabbal lépett színpadra. Bemutatkozott a település egyik legaktívabb és legnépesebb közössége a Cserdülő Kulturális Egyesület is, amelyhez nem csak a táncosok, hanem családjaik, barátaik és az őket segítők is tartoznak. Láthatta a közönség a Márkói Cserdülő Néptáncegyüttest is. Az ünnepség meghívott vendégei voltak: a Litéri Szárazág Néptáncegyüttes, a Késői Mákvirágok Néptáncegyüttes Székelykeresztúrról és a székesfehérvári Verbuva Görög Néptáncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!