Malomsok

2015.09.01. 17:27

Élethosszig kell tanulni - Tanévnyitó Malomsokon

Malomsok - A tudás terjedésénél nagyobb nemzeti érték nincs – hangsúlyozta Tóth Antal egykori neves pedagógus szavait a Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségén Horváth Ernő Zoltán, az intézmény újonnan megválasztott igazgatója.

Polgár Tibor

Az eseménynek a malomsoki evangélikus templom adott otthont, ahol ünnepélyes istentisztelettel indították az új iskolai évet. Igehirdetéssel Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szolgált, a liturgiát Welter Gábor lelkész vezette. Az istentiszteleten beiktatták hivatalába Horváth Ernő Zoltán iskolaigazgatót, majd az ünnepség kiemelkedő pontjaként esküt tettek az oktatási intézmény végleges státuszba került tanárai, illetve megáldották az egyenruhába öltözött húsz elsős kisdiákot. A marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda a 2015/2016-os tanévben közel 170 gyermek oktatását, nevelését látja el. Az iskola egy-egy óvodával rendelkezik Malomsokon és Marcaltőn.

Horváth Ernő Zoltán, a Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda új igazgatója (Fotó: Polgár Tibor)

Horváth Ernő Zoltán beszédében kiemelte, a tanárok küldetése a motiváció megteremtése a tanulók számára. – A katedra nem trón és szószék. A gyermek adja meg a tiszteletet, de érezze a szeretetet a szigor és a következetes cselekedetek mögött. Mindenkiben van tehetség, talentum, ezt ki kell bontakoztatnunk. Ennek mentén felkészítjük tanulóinkat a középiskolára és az életre – fogalmazott a beiktatott igazgató. Mint mondta, olyan iskolát szeretne, ahol a diákok és a dolgozók is jól érzik magukat. – Alkotó légkört szeretnék. Csillogó szemű, boldog, fejlődő, korszerű tudásban gyarapodó tanítványokat. Bölcs, kreatív tanárokat, akik keresik a minél hatékonyabb oktatás és nevelés régi-új titkait. Egy országot, egy régiót, egy falut csak értelmes, szorgalmas, alázatos és előretekintő, továbbá büszke, összetartó emberekkel lehet továbbépíteni – fűzte hozzá. Horváth Ernő Zoltán aláhúzta, a család összetartása, munkája ma még fontosabb, mint valaha, és az értékek, hagyományok megőrzése kiemelt hangsúlyt kap. – A szülők, a családok nélkül az iskola nem lehet eredményes – mutatott rá az igazgató.

(Fotó: Polgár Tibor)

– A mai világban nincs megállás. Élethosszig tartó tanulással tesszük tartalmasabbá és értékesebbé életünket. Naprakész tudással kell rendelkezni, hogy később olyan munkát tudjunk végezni, amiből meg lehet élni. Nyelveket kell tanulni, magas szinten kell kommunikálni. Ezekért a célokért mi mindent megteszünk egy alkotó, hatékonyan működő, modern, de a hagyományokat és az embereket tisztelő iskolával. A bölcsesség közelebb visz Istenhez, és segít megtalálni az élet valóságát – jegyezte meg Horváth Ernő Zoltán.

Címkék#Malomsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!