Magyarpolány

2017.02.13. 21:16

Végleg kialudtak az ünnepi fények

Magyarpolány - Február másodikán aludtak ki a karácsonyi fények a településen.

olvasói

A hagyományosan megtartott ünnepségre a rossz idő ellenére is szép számmal jöttek el a falu lakói közül. A sváb falvakban korábban nem vízkeresztkor, hanem Gyertyaszentelő Boldogasszony napján szedték le a karácsonyfát. A hagyomány eredetéről és bibliai hátteréről Grőber József polgármester beszélt az egybegyűlteknek.

A korabeli zsidó szokás szerint a gyermek születése utáni negyvenedik napon mutatták be az újszülöttet a templomban. Ezt tette Mária is, amikor a kis Jézust elvitte a jeruzsálemi templomba, ahol az agg Simeon fénynek nevezte a gyermeket, aki a hitetleneket megvilágítja és dicsőségére lesz Izrael népének.

- Az adventi várakozás fényei, amelyeket a szeretetlánggal gyújtottunk meg gyertyaszentelőkor, a most fellobbanó gyertya lángjában élnek tovább és hirdetik a megváltó jelenlétét. Ez a fény világítsa meg lelkünket, irányítsa cselekedeteinket és melegítse szívünket - fogalmazott a polgármester.

Az ünnepség a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör és a Magyarpolány Hangja Vegyeskórus előadásában megszólaltatott dallal zárult.

Csepi Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!