Magyarpolány

2017.03.27. 19:30

Őrzi a hagyományt - Az édesanyjától tanulta a szilvás flekni receptjét

Magyarpolány - Zwetsgenfleken a helyi dialektusban ejtett szilvás lepény, amely svábok tradicionális étele - számolt be róla Grőber József polgármester, aki maga is készíti e finomságot.

Penk Tímea

Grőber József az édesanyjától tanulta a szilvás flekni elkészítését, amely nem igényel különösebb konyhai felkészültséget, sem rendkívüli alapanyagokat.

- Liszt, krumpli és zsír általában mindenkinél van otthon, és ha érik a szilva, mi más sülhetne, mint szilvás lepény - mondta a polgármester, aki ezúttal fagyasztott gyümölcsből készítette el az ételt. A krumplit megfőzte, meghámozta, összenyomta, tett hozzá egy kanál disznózsírt, sót és annyi lisztet, amennyit a tészta felvett.

Grőber József polgármester és legkisebb gyermeke, Mátyás Fotó: Penk Tímea

- Óvatosan kell bánni a liszttel, mert ha túl sokat teszünk bele, akkor kemény lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig kezelhetetlen és szakadós. A mennyiséget nem lehet pontosan meghatározni, mivel a krumpli is különböző minőségű, és ennek megfelelően kell adagolni a lisztet - számolt be róla Grőber József. A gyúrás után ki kell sodorni a tésztát két-három milliméter vastagságúra, majd négyzeteket vágni, beletenni a kimagozott szilvát és körbenyomkodni a szélét. Kizsírozott tepsiben közepes hőmérsékleten 35-40 percig kell sütni. A széle finom ropogós lesz, és a lédús szilva lilássá színezi.

- A szilvás flekni kiváló tápértékű étel, régen nem ízesítették se cukorral, se fahéjjal. Több idős embertől hallottam, hogy néhány marék szilvával és egy kis kenyérrel egész napos munkát láttak el. A relatíve nincstelen világban fellélegeztek, amikor kezdett érni a gyümölcs, és némi hozzávalóval kiváló ételt készítettek - ismertette a polgármester. Szeretné, ha a falu megőrizné hagyományos sváb gasztronómiáját, köztük például a szilvás fleknit, a szemmelkreent és a rozmaringos levest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!