Magyarpolány

2015.07.02. 15:19

Az új passiót ünnepelték Magyarpolányban - Nagy sikert aratott a darab

Magyarpolány – Jólesik úgy dolgozni, hogy annak rendkívüli jelentősége van, hiszen a falu hozzáállása azt bizonyította be, hogy egészséges az itt élő emberek lelkülete, és ez nagy dolog – fogalmazta meg Pataki András író-rendező a Magyarpolányi passió záróünnepén.

Tóth B. Zsuzsa

A falu új passiójának a szakmai gárdája mellett összegyűltek a falu lakóiból álló szereplők és más közreműködők, akiknek Grőber József polgármester megköszönte az összehangolt munkát. A polgármester nagyra értékelte az új passiót, amely Dörner György színművész-igazgató szerint nem is országos, hanem világra szóló produkció.

Papp Gyula zenei vezető, Szarka Gyula zeneszerző, Húros Annamárai jelmeztervező, Horváth Andor színművész és Pataki András író-rendező a falu megújult passiója bankettjén (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A jelenlévők tájékoztatást kaptak a passió pénzügyi helyzetéről. Az összkiadás meghaladta a tízmillió forintot, a már befolyt összeg több mint hatmillió forint. További kétmillió forint folyósítása folyamatban van. Két pályázat elbírálása után nullszaldós, illetve pozitív eredménye lehet a passió költségvetésének – adta hírül a polgármester.

Grőber József polgármester átadta a téglajegyeket a passió támogatóinak, többek között Weisz Józsefnek, az egyházi képviselő-testület világi elnökének (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– A lakossági téglajegyekből befolyt összeg meghaladta a kétmillió forintot. Ez azt bizonyítja, hogy sokan állnak a passió mögött, szükség volt a változásra – hangsúlyozta Grőber József, majd arról szólt, hogy nem anyagi jellegű támogatás is érkezett, mint például szállás, étel és ital. A polgármester kiemelte, hogy Pataki András lemondott honoráriumáról a falu javára.

– Az élő zene és a jól kidolgozott szerepek által egy grádiccsal feljebb tettük a passiójátszás hagyományát – fogalmazott Grőber József, majd minden résztvevőnek átadott egy hűtőmágnest, hogy a következő bemutatóig őrizzék az előadás emlékét. A polányi kálváriadombon 1993 óta emlékeznek meg Jézus szenvedéstörténetéről egy olyan darabbal, amelyben a falu lakói is fellépnek. Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András szövegkönyve szinte ismeretlen népi dramatikus elemeket vitt a játékba, megjelentek a Biblia zsoltárai, ómagyar kori himnusz és virágének-töredékek is. Az idei előadás újdonságaként élő zene szólalt meg, Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző komolyzenére és hagyományokra építkezett Papp Gyula zenei vezetővel. A koreográfiát Demcsák Ottó, a jelmezt Húros Annamária készítette, Jézust Horváth Andor színművész, a Soproni Petőfi Színház tagja testesítette meg.

Minden közreműködő hűtőmágnest kapott

Pataki András a passió záróünnepségén megfogalmazta, hogy jólesett Magyarpolányban dolgoznia, hiszen a darabot az egymásért való kiállás jegyében tudták létrehozni, és ez lendületet adott a közösségnek. – Nem fogjuk felgyújtani a szent szövegeket tartalmazó papírokat, amit ijesztőnek tartok – utalt a rendező az új passió létrehozását ellenzők táborára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!