Magyarpolány

2015.11.07. 08:15

A közösség támogató ereje

Magyarpolány - A szeretet, az egymás iránti tisztelet, közös beszélgetések és rengeteg együtt töltött program alapozza meg a Grőber család harmonikus életét. Mindnyájuknak fontos, hogy a falu életében is aktív szerepet töltsenek be.

Penk Tímea

Három éve telepedett le a faluban a család, amely a közösségi élet felpezsdítésén dolgozik. A családfő, Grőber József magyarpolányi származású, így nem volt neki nehéz beilleszkedni a szülőfalujába. A vegyésztechnikus végzettségű családfő mezőgazdasággal is foglalkozott nyugdíjba vonulása előtt, majd tavaly a falu polgármesterévé választották. Felesége, Grőberné Adorján Renáta zenei tehetségéről ismert Ajkán és környékén. Ének-zene és hittanár szakon végzett Egerben, majd Debrecenben etnográfus diplomát szerzett. Több kórusnál lát el karnagyi feladatokat. Tanítványai és kórusai akár népdal, akár kórusmű kategóriában igen sikeresen szerepelnek, legtöbbször arany minősítéssel térnek haza. Munkáját kiváló pedagógus kitüntetéssel díjazták. Fiuk, Kristóf 15 éves, idén ősszel kezdte meg tanulmányait a pannonhalmi bencés gimnáziumban. A család legkisebb gyermeke az egyhónapos Mátyás, akinek a születését szinte az egész falu várta.

- Nagyon örülünk Matyinak, akiről álmodtunk, de mégis meglepetésszerűen érkezett - mondja Renáta, aki szülés előtt néhány nappal még a Padragi Bányász Férfikórust vezényelte. Anyai teendői mellett továbbra is aktív részese a közösségi életnek. Örömmel újságolja, hogy a Magyarpolány Hangja kórus lelkes tagjai azzal a javaslattal álltak elő, hogy náluk próbáljanak, így nem kell a baba mellől messzire mennie. Azt is felajánlották, hogy felváltva vigyáznak Mátyásra, csak hogy próbálni tudjanak. A család minden tagja kiemelte, hogy mekkora értéket képvisel a közösség támogató ereje. Természetesen az ő életükben is voltak nehézségek és mélypontok, de József szerint az őszinteség, a nyíltság és a sok barát segített a megoldásban.

-  A közösség, a barátaink, ismerőseink támogatásukról biztosítottak nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. Az ismeretségi körünk pozitív hozzáállása olyan lendületet adott, hogy túl tudtunk lépni a nehézségeken - fogalmaz a családfő. Szerinte az életben mindig adódnak olyan váratlan események, amelyeket fel kell dolgozni, és ennek a sikere nagyban függ attól, hogy milyen a benne élő emberek kapcsolatrendszere, ami segítséget, támaszt nyújthat.

- A gyermeknevelésben is a legfontosabb a példamutatás és a stabil háttér megteremtése. Kristóf 12 éves volt, amikor megismertem, és nagyon hamar megértette az édesanyja és az általam képviselt értékeket. Nem alá-fölé, hanem mellérendeltségi viszonyban élünk, ez a titka a mi harmonikus családi életünknek - mondja József, aki a felnőtt lányával és fiával is jó kapcsolatot ápol. Bár a mai fiatalokra nem jellemző, nagyon örül annak, hogy a gyerekei képesek komoly témákról is elmélyült beszélgetést folytatni. Kristóf maga is úgy véli, hogy odafigyeléssel, szeretettel és példamutatással lehet sikeres gyerekeket nevelni.

- Nagyon sokat jelentenek számomra a mindennapok apró figyelmességei, például amikor a születésnapomon apa és anya énekelve köszöntenek fel reggel. Szintén lényegesek a színes programok és a közös munka. Nagyon szeretek apával együtt dolgozni, mert mindig közösen keresünk és találunk megoldást egy-egy problémára. Iskola mellett zongora- és gitárórákra jártam, kórusban énekeltem, lovagoltam, íjászkodtam és nyelvi órákon vettem részt, így születtek a baráti kapcsolataim is - mondja Kristóf. Pannonhalmán több náció diákjaival tanul együtt. Szombaton is van oktatás, ezért az iskolai szünetek hosszabbak, havonta egyszer tud hazautazni Magyarpolányba.

- Nagyon jól érzem magam a gimnáziumban, szinte egy játék a tanulás. Pillanatnyilag úgy tervezem, hogy nemzetközi jogász leszek - számol be a fiatalember, aki kisöccsét nagy szeretettel és szakértelemmel dajkálja.

A Grőber család tagjai a munkából és a szórakozásból is együtt veszik ki a részüket.

- A közösségi programok többségére szinte mindig együtt megyünk. Persze nem mindenhová, hiszen én nem vagyok tagja a gyerekkórusnak - tréfálkozik József. A falu rendezvényeit úgy integrálják az életükbe, hogy az ne csak munka, hanem szórakozás is legyen, és ez pozitív töltet ad a közösségi és családi életükhöz.

- A passióban mindhárman felléptünk, én Pilátust játszottam, Renáta vezényelte a kórust, Kristóf pedig, a zenekarban gitározott neves művészekkel - mondja József, aki polgármesterként kötelességének érzi, hogy ne csak szavakkal támogassa a közösségi életet, hanem példát mutatva aktívan vegyen részt a programokban. Renátával is úgy ismerkedett meg, hogy elkezdett énekelni a Padragi Bányász Férfikórusban.

- Mindig csinálunk valamit, szinte minden napra jut valamilyen közösségépítő tevékenység. Ez annyira igaz, hogy még a saját esküvőnket sem tudtuk megtartani szombaton, mert nem akartunk lemondani olyan rendezvényekről, amelyek szereplői számítottak a részvételünkre - árulja el József.

- Nemrégiben alakult egy tánccsoport is a részvételünkkel a Német Nemzetiségi Fesztiválra, és annyira jó volt a fogadtatása a nézők részéről, hogy együtt maradt az együtes, és már új táncokat is tanul. Különösen nagy öröm, hogy a fiatalok is részt vesznek a rendezvényeken, még a sváb gyökerekkel nem rendelkezők is szívesen tanulják a helyi dialektusban énekelt dalokat - nyomatékosítja Renáta, aki szerint a jó közösség titka a sok közös érdeklődési pont. József hozzáfűzi, hogy a polgármesteri pozíció a közösségi életben is komoly felelősséggel és feladattal jár.

- Aki jól vezet egy települést, annak nem napi nyolc óra a munkaideje, hanem folyamatosan rendelkezésre kell állnia. Mindig van min dolgozni, és rendkívül fontosak a lakossági visszajelzések - hangsúlyozza a polgármester. Szerinte nem az a lényeg, hogy ki mennyit tesz a közös munkába, hanem az, hogy együtt alkotnak, összefogva építik a falut.

- Mindenért meg kell dolgozni, és a befektetett munkának akkor van eredménye, ha annak is örömet okoz, aki azt végzi, és annak is, aki haszonélvezője - fogalmaz a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!