Magyargencs

2015.10.01. 18:57

Közel 2000 ember jut kiváló minőségi ivóvízhez egy 560 milliós beruházásnak köszönhetően

Magyargencs - Több száz háztartás, közel kétezer ember jut kiváló, ásványvíz minőségű ivóvízhez az öt Marcal-menti település kiszolgálására elkészült mintegy 27 kilométer hosszú távvezetéknek és vízműtelepeknek köszönhetően.

Polgár Tibor

A nagyszabású beruházás zárórendezvényét Magyargencsen tartották csütörtökön kora este. Mint ismert: Kemeneshőgyész, Magyargencs, Marcalgergelyi, Szergény és Vinár községek 2011-ben társulási szerződést kötöttek, hogy az előírásoknak nem megfelelő ivóvizük helyett jó minőségű vízzel tudják ellátni lakosságukat. 27 kilométer hosszú távvezeték épült meg, mely a tapolcafői vizet elvezeti a Marcal-menti falvakba 560 millió forint beruházás keretei között.

Boros Tamás magyargencsi polgármester, a Marcal-Menti Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke a helyi vízbázison kezdődő ünnepségen felelevenítette a beruházás évekre visszanyúló előkészületeit, folyamatát, annak az emberi egészség szempontjából való fontosságát hangsúlyozta, nem utolsó sorban pedig köszönetet mondott az érintett települések összefogásáért, együttműködéséért. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere rámutatott, a pápa-tapolcafői víz összetétele jobb annál, mint amit ásványvizes palackokban kapni lehet a boltokban. Vörös László, a kivitelezést elvégző vállalat vezérigazgatója különféle számadatokkal szemléltette a szűk tizenegy hónapig tartó építési munkálatokat. Mint mondta, ezek folyamán mintegy 40 ezer köbméter földet mozgattak meg, a távvezeték mellett pedig vízműtelepeket, víztározó medencéket építettek.

Boros Tamás, Lukács Endre, Vörös László, Mészáros Géza mihályházi polgármester, valamint Kovács Zoltán koccint a pápa-tapolcafői vízzel a magyargencsi vízbázison  
Fotó: Polgár Tibor

Boros Tamás, Lukács Endre, Vörös László, Mészáros Géza mihályházi polgármester, valamint Kovács Zoltán koccint a pápa-tapolcafői vízzel a magyargencsi vízbázison

Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója kifejtette, a pápai vizet nem kell külön kezelniük, önmagában is kifogástalan minőségű, a távvezetékes vízszolgáltatással pedig a szolgáltató üzemeltetési költségei, feladatai jelentősen csökkennek. Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, mai világunkban az ivóvíz az egyik legnagyobb kincs, ezért különösen fontos, hogy jól bánjunk vele. – Gondoljunk a jövőre, becsüljük meg és ne pazaroljuk az ivóvizet. Őrizzük meg, mert ötven esztendő múlva stratégiai kérdés lesz – hangsúlyozta az államtitkár.

A köszöntők után Kovács Zoltán és Boros Tamás átvágta a beruházás hivatalos átadását szimbolizáló nemzeti színű szalagot, majd az ünnepség a magyargencsi Széll-kastélyban környékbeli amatőr csoportok kulturális előadásaival folytatódott, végül pedig fogadással zárult.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!