Lovas

2017.02.24. 19:05

A vegyszerhasználat árnyoldalai egy orvos szemével

Döbbenetes adatokkal szolgált Tihanyi László belgyógyász, kardiológus a Lovasi esték egyik előadásán. Számokkal és tényekkel bizonyította, hogy a vegyszerek milyen károsok a szőlőre, gyümölcsösökre és a zöldségekre.

Szendi Péter

Heltai Gáspár 1552-ben az alábbiakat írta a borról. A könnyező és pecsenyés szemek, a büdös leheletek és fekete fogak, a fájó és nem emésztő gyomor, a reszkető kezek, a vízkórság, köszvény minden testében, a kólika és bélnek poklossága az olajjal származó túrós lábak. Minden betegségek a fölötte való életből és italból származnak.

Az előadás során bebizonyosodott, hogy sok igazság van a majd' 500 évvel ezelőtt íródott szavakban. Tihanyi László elsősorban azokról az anyagokról beszélt, amelynek nem lenne szabad a borban benne lenniük. Mindezek azért kerülnek be a nedűbe, mert az intenzív kemizáció révén meg akarjuk védeni a termést a kártevőktől, gombáktól, rovaroktól.

Abban a hitben élünk, hogy ezek a vegyszerek elbomlanak, ahogy a vegyszerforgalmazók is mondják. Ugyanakkor bebizonyított tény, hogy nem bomlanak el, benne maradnak a talajban, bekerülnek a termésbe, a szőlőbe, a mustba, és így természetesen a borba is. Tihanyi László szerint a jövő útja egyértelműen a biogazdálkodás lenne, amennyire ez lehetséges. Olyan fajtákat kell preferálni, amely a lehető legkevesebb vegyszert igénylik.

A nem szezonális zöldségek a vegyszerek miatt lehetnek a boltok polcain

A vásárlások során arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy próbáljunk szezonális termékeket venni. Nem biztos, hogy szerencsés és jót teszünk magunknak azzal, ha februárban paradicsomot, zöldpaprikát veszünk, mert ezeknek nincs itt az idejük. Ezek a zöldségek különféle vegyszereknek köszönhetően vannak a boltok polcain, és ha ezeket megesszük, akkor a szervezetünkbe mérgező anyagok kerülnek.

Abba, hogy Magyarországon a daganatos, szív- és érrendszeri betegségek száma évről évre nő, minden bizonnyal belejátszik az intenzív vegyszerhasználat is. Ugyanazokat a termékeket fogyasztják a hollandok, az angolok, mint mi, mégis sokkal jobb adatokkal rendelkeznek ezen a téren.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!