Lóerő

2015.08.13. 16:51

HunGarian Baja: Visszatérés Veszprémbe

Veszprém - A hétvégén rendezik a 12. HunGarian Baja elnevezésű tereprali versenyt, mely a Világkupa részeként tér vissza Veszprémbe.

Heffler Péter

2004-ben az Magyar Országos Terep-rallye Bajnokság hetedik futamaként rendezték meg először a HunGarian Baja elnevezésű versenyt, ami akkora siker volt, hogy abban az évben el is nyerte a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség és a versenyzők értékelése alapján az Év versenye címet. Akkor meghívásos alapon még csak pár külföldi pilóta állt rajthoz, mégis ezzel a szervezők lehetőséget biztosítottak a hazai mezőnynek, hogy határon túli versenyzőkkel is összemérjék a tudásukat. A hétvégén már a tizenkettedik HunGarian Baját rendezik, ami a Világkupa sorozat a részeként tér vissza Veszprémbe.

A 12. Hungarian Baja százhetvenöt kilóméteres nyomvonala (Fotó: hungarianbaja.com)

– Mindig is otthon éreztük itt magunkat – mondta Garamvölgyi Zoltán, a HunGarian Baja főszervezője, majd kitért a verseny céljára. – Mindenki, aki csak autóversenyez,vagy autóversenyt rendez, arról álmodik, hogy egy napon a legjobbakkal is összemérheti a tudását, és a terepraliban a sportág csúcsának a Világkupa számít. Így a nemzetközileg elismert, legjobb pilóták is rajthoz állnak a HunGarian Baján.

Az összesen harmincöt motorost, harminckilenc autóst és négy kamionost magába foglaló mezőnyben tehát igazi szupersztárok is lesznek, mint például az idei Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah is. A katari versenyzőt nem véletlenül érdemes kiemelni, hiszen nem csak, hogy kétszer megnyerte a világ leghosszabb és legnehezebb sivatagi terepversenyét, de a 2012-es londoni olimpián sportlövészetben bronzérmet szerzett, hazájában pedig tanagyag az életrajza.

– Szeretek Magyarországon versenyezni, az itteni pályák fekszenek a stílusomnak. Mindig jó ide visszatérni, mert sok szurkolóm van, nagyon jó érzés, hogy szeretnek az emberek – nyilatkozta a verseny előtt Al-Attiyah. A katari versenyző a pontverseny második helyéről, az orosz Vlagyimir Vasziljev mögött huszonegy pontos hátrányból várhatja a veszprémi futamot. A verseny már pénteken elrajtol egy bemelegítő szakasszal a nyirádi ralikrossz arénában, amely után az első tíz helyezett rajtszámot választhat a szombati száguldásra, amely három, egyenként 175 kilométeres mért szakaszból tevődik össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!