Lóerő

2017.01.19. 19:17

Változik a jogosítvány érvényességi ideje

Veszprém - Eddig az orvosi vizsgálat napja határozta meg a jogosítványunk érvényességét, az idei évtől viszont már a sofőr születési dátuma a mérvadó.

Napló információ

Az idén újította meg jogosítványát? Feltűnt valami érdekes rajta? Ha igen, akkor nem tulajdonított neki jelentőséget, egyszerűen csak úgy gondolta, hogy a véletlen műve az egész? Nos nem, íme a titok: ezentúl mindig a születésnapunkon jár le a vezetésre jogosító okmányunk.

Mint ismert, eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy milyen dátum kerül bele a jogosítványba.

Az új rendszer azokkal babrálhat ki legjobban, akik önszorgalomból (vagy éppen időspórolási céllal) a születésnapjuk előtti héten újítják meg a jogosítványukat. Hogy ez miért nagy baj? Ebben az esetben csaknem egy évet el is veszítenek az érvényességükből.

Azt, hogy milyen időintervallumra kaphatunk hosszabbítást, továbbra is az életkorunk és az egészségi állapotunk határozza meg. Ötven-éves korunkig legjobb esetben tíz esztendő is lehet ez az idő, ám efelett már csak öt év. Aki már a hatodik ikszet is elhagyta, az háromévente, a hetven évnél idősebbek pedig kétévente kénytelenek meg-újítani okmányukat.

Arra is érdemes lesz oda-figyelni, hogy az érvényességi időpont a 2012. augusztus 24-ét követően kiadott jogosítványok esetében nap, hó, év formátumú, míg a korábban kiadott vezetői engedélyek esetében év, hó, nap a sorrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!