Lóerő

2017.05.12. 14:40

Motocrossos palántákkal a sportág sikeréért Ajkán

Ebbe a sportba kétféleképpen kerülhet be valaki. Vagy valamelyik felmenője révén, aki motorozott, vagy úgy, hogy annyira megtetszik apának és fiának a dolog, hogy úgy döntenek, belevágnak – mondja Somlóvári Dániel, akivel az utóbbi történt.

Molnár Sándor

Édesapjától kapta az első crossmotorját 2001-ben a zirci születésű, jelenleg Veszprémben élő fiatalember, aki egykor nagy álmokat dédelgetett. Mivel édesapja soha nem crossozott, így edzők felügyelete mellett űzte a sportágat. 2004-ben idősebb Németh Kornél mesteredző szárnyai alá került és szépen fejlődött.

2011-ben abba kellett hagynia a versenyzést, de hogy ne szakadjon el a motorozástól, edzőként kezdte el bontogatni a szárnyait. Ennek már hat éve. Azóta nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre.

– A nagy álmaimat, amik nekem kimaradtak, velük még megvalósíthatom és részese lehetek, csak már nem a pályán, hanem a pálya mellett. Tőlük viszontlátni azt, amit tanítottam, nekem az nagyon nagy ajándék. Imádok velük dolgozni, a nagyobbakkal is. A munka mellett, ha van szabadidőm, akkor azt azzal tölthetem, amit szeretek csinálni – meséli lelkesen Dániel.

Huszonnyolc évesen fiatalnak számít az edzők között, ennek ellenére nagyon jól kijön a gyerekekkel. Hatalmas előnye, hogy meg tudja mutatni a motorral azt, amit elmond a tanítványoknak, hogy hogyan kellene csinálni. Időnként elámulnak, amikor viszontlátják a hallottakat, és megtapasztalják, hogy az edző tényleg úgy csinálja, ahogy mondta.

Éppen ezért a kicsik és a nagyok egyaránt hallgatnak rá és elfogadják a tanácsait – meséli büszkén. Hozzá teszi még, hogy jelenleg mindegyiket „elkalapálná” a pályán, de van egy-két olyan tehetség, aki még az idén a nyakára nő, mert nagyon ütős kis csapat jött össze.

Itt van például Katona Áron, aki augusztusban lesz hétéves, de már négyéves kora óta motorozik. Neki a térlátása, az egyensúlyérzéke és a belső motoros funkciói sokkal fejlettebbek, mint egy átlag hétévesnek. Ő 50 köbcentiméteres kategóriában indul a versenyeken. Szerzett már két második helyezést az országos bajnokságban, a Nyugat Kupa II. fordulójában pedig harmadik lett. A III. fordulót Ajkán rendezik május 13 –án, tehát az apróság hazai környezetben versenyezhet a Baumidex pályán. A fiatal nagyfiúk között az ugyancsak ajkai Kalász Zsombortól várható jó szereplés a hétvégi versenyen.

Katona Áron, Somlóvári Dániel, Horváth Gergő, Kalász Zsombor, Bálint László és Radics Róbert összeálltak egy fotóra az edzésen

A nagyobb fiúknak amúgy is komoly céljaik vannak, és Dani azt szeretné elérni, hogy ha majd kimennek, akár Nyugat-Európába egy-egy versenyre, akkor úgy fel legyenek készítve, hogy bármilyen pályán helyt tudjanak állni.

Úgy érzi, hogy a motocrosst vissza tudják hozni Ajkán a köztudatba, hiszen nagy múltja volt korábban is a városban. Az utóbbi években alább hagyott a lelkesedés irányába, de bízik benne, hogy tanítványaival újra felvirágoztatják a sportágat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!