Lóerő

2016.10.27. 14:57

Tudnivalók a körforgalmakról - Közel harminc év után is sokan a mai napig rosszul használják

Gulyás Péter, az ATI Kft. Veszprém ügyvezető igazgatója segített nekünk összegyűjteni a legalapvetőbb hibákat és a legkézenfekvőbb tanácsokat a körforgalmak használatával kapcsolatosan.

Heffler Péter

Megvallom, a reggeli, vagy délutáni csúcsban sűrűn beugrik a méltán közkedvelt Európai vakáció című Chevy Chase-film egyik klasszikus jelenete, az angol forgalomba bekerülő amerikai turista egy nagyobb, többsávos körforgalommal való találkozása. „Nézzétek, ott a Big Ben, meg a Parlament..." szól a filmben az emlékezetes mondat többször is, miután a főszereplőnek egy egész nap sem elég arra, hogy kisoroljon a keringőből. Miután egyik társlapunk múlt heti Lóerő magazinjának hasábjain remekül összefoglalták a körforgalom használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és mivel egy reggeli dugóban jó pár, már-már „Chevy Chase" magasságokra törő autóssal lehet találkozni, Gulyás Péter, az ATI Kft. Veszprém ügyvezető igazgatójának segítségével mi is készítettünk egy összeállítást, hogy hogyan is használjuk a körforgalmakat. - Nagyon kis számban, de azért még megtalálhatók az utakon azok az idősebb sofőrök, akik még körforgalmak nélkül tanultak vezetni - kezdte a szakember. - Az ő dolgukat nyilván különösen nehezítette, amikor egy időben mindenhol körforgalmat építettünk. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ezek elér

ték céljukat, mivel jelentősen segítették azt, amiért kitalálták, vagyis a nagyobb forgalmú útkereszteződéseknél megszüntették a súlyos balesetek veszélyét. Egyik fő célja ugyanis, hogy lelassítsa a forgalmat, és maximum koccanásos baleset történhessen. A tapasztalat viszont, hogy a szélesebb, és többsávos körforgalmat nem tudják az emberek, hogyan is kell használni. Erre tökéletes példa Veszprémben, a hotel előtti körforgalom. Meg kell említeni, hogy ha fel van festve, ha nincs, ahol két jármű elfér egymás mellett, létrejöhet a párhuzamos közlekedés emelte ki Gulyás Péter, hangsúlyozva ezzel az egyik legalapvetőbb hibát, miszerint rengetegen „kiegyenesítik" az ilyen jellegű csomópontokat. - Veszprémben a legjobb példa erre a Cholnoky út és az Ady Endre utca kereszteződésénél található körforgalom, melynek egyik oldalán egyenesen át lehet haladni. A fő probléma, hogy sokan le sem lassítanak ilyen helyeken, továbbá egyáltalán nem használnak irányjelzőt, vagy ha ki is teszik, a kormánymozdulattal együtt, már túl későn, megzavarva ezzel a forgalom többi résztvevőjét. Fontos még tudni, hogy a körforgalomban is a jobbratartás szabálya érvényesül. Például ha valaki éles kormánymozdulattal jobbra bemegy a körforgalomba, majd ott balra ráhúzza a padkára az autót, hogy aztán ismét egy éles jobb kanyarral kimenjen a Formula 1-ből ismert ideális ívet remekül, de a KRESZ-t rosszul alkalmazta - tette hozzá az ATI Kft. Veszprém vezetője, aki még külön felhívta a figyelmet a biciklis közlekedés sajátosságaira. Veszprémben az Almádi út és a Cholnoky út kereszteződésénél található olyan körforgalom, amibe kerékpárral is - igaz, külön útburkolaton, de - be lehet hajtani. Fontos megjegyezni, hogy például ebben az esetben nincs elsőbbsége a kerékpárosnak az autóssal szemben, mert különálló útról érkezik.

A körforgalmak története

Már 1910-ben is alakítottak ki körforgalomra hasonlító csomópontot Angliában, amikor is még lovas kocsik, hintók keringőztek benne. Magyarországon - a maira ugyan kevésbé hasonlító - körforgalom nem sokra rá Nyírbátor központjában épült, míg az első mai értelemben vett ilyen csomópont megépülésére Angliában 1966-ig kellett várni. Az 1970-es években Franciaországban, majd az 1990-es évek elejétől Európa több országában, köztük hazánkban is már egyre több körforgalom épült. A számuk mára Magyarországon megközelíti az ezret is. Érdekesség még, hogy a világ legösszetettebb körforgalma az angliai Swindonban található, ahol öt kisebb körforgalom segíti a haladást az óra járásával megegyező irányba, miközben az autók a belső körben ezzel ellentétesen közlekednek. Csak szimplán Magic Roundabout-nak, vagyis Varázskörhintának nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!