Lóerő

2017.07.13. 13:20

Több mint harminc éve rabja a motorozásnak a paloznaki Czeglédy Ákos

PALOZNAK - Ha épp nem a pályázatokat lesi vagy az önkormányzat kistraktorán ül és segít a dolgozóknak a falu szépítésében, akkor motorra pattan és bejárja a környéket. Mint mondja, mindig felfedez valami értékeset, valami szépet. Ő Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere.

Szendi Péter

- Már gyerekkoromban vonzódtam a motorokhoz. Igaz, némi csalódással értem meg azt, hogy 14 évesen elbuktam a KRESZ-vizsgát. Ez annyira megviselt, hogy egy ideig illegálisan motoroztam a haverjaim kétkerekűivel. Amikor 1990-ben leköltöztem Budapestről Paloznakra, akkor megszereztem a nagymotor- vizsgát. Onnantól kezdve kölcsön motorokkal "száguldoztam", majd 10 évvel ezelőtt megvásároltam az egyik rokonunk 250 köbcentis Yamaha chopperjét - emlékszik vissza a múltra a település első embere.

Czeglédy Ákos a beszélgetésre egy dübörgő, szemet gyönyörködtető Harley Davidsonnal érkezett, mint mondja ez a fesztivál egyik tesztmotora és a szervezők egy napra felajánlották neki. Persze előtte le kellett tennie a "vizsgát", hiszen egy közel 400 kilogrammos, 1700 köbcentiméteres Harleyre nem lehet csak úgy felülni.

- Nagyon veszélyes a motorozás, óva intek mindenkit, hogy ilyen motorral kezdjen. Be kell tartani a fokozatokat, a szabályokat. A Harleyk az utak királyai, ehhez kell erő, tapasztalat, hogy biztonságosan közlekedjen vele az ember. A motorozás fantasztikus élmény, ad egyfajta szabadságot, amelyet például az autóban nem lehet megélni. Érzi az ember a szelet, az esőt, a napot, az illatokat, az utat, intenzív benyomások érik az embert útközben.

Czeglédy Ákos a beszélgetésre egy dübörgő, szemet gyönyörködtető Harley-Davidsonnal érkezett, mint mondja, ez a fesztivál egyik tesztmotorja, és a szervezők egy napra felajánlották neki. Persze előtte le kellett tennie a "vizsgát", hiszen egy közel 400

Komolyabb baleset szerencsére még nem érte a közel harminc év alatt. Óvatosan közlekedik az utakon. Családapaként, utassal a háta mögött, sokkal átgondoltabban motorozik. Ő saját magát élménymotorosnak tartja. Tisztában van azzal, hogy nagyon sokan ész nélkül száguldoznak, de vannak olyan esetek is, amikor az autósok nem figyelnek rájuk.Czeglédy Ákos, ahogy az elmúlt években, úgy idén sem hagyta ki a motoros felvonulást.

-Fantasztikus élmény, amikor több ezer motoros együtt halad. De nemcsak nekünk, hanem a nézőknek is, akik sok-sok gépcsodát látnak egyszerre. A közösségi élményt nehéz elmagyarázni annak, aki ezt nem élte át.

A motorosok egy összetartó társaság, pont azért, mert sebezhetőek vagyunk. Intünk egymásnak, amikor szembejövünk, vagy ha valaki az útszélén áll és segítségre szorul, akkor rögtön megáll az ember, az autósokra sajnos ez kevésbé jellemző, holott én is vezetek autót. Sajnos a társadalom a kivételekről ítéli meg a motorosokat, mert valóban vannak őrültek. Mint például a tavalyi felvonuláson, amikor egykeréken valaki 120 kilométeres sebesség mellett szeretné megmutatni, hogy ő a király.

Ebből tavaly sajnos volt is baleset. A kaszkadőrmutatványok a pályára valók, nem a felvonulásra - zárta szavait a polgármester, aki motorra pattant és "elviharzott" a falu lankás utcáin, természetesen betartva a sebességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!