Lóerő

2015.08.27. 15:15

Reiter Barnabás rendőr ezredes a biztonságos közlekedésről

Veszprém – Reiter Barnabás rendőr ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője célszerűnek tartja, hogy időről időre mindenki felfrissítse KRESZ-tudását.

Heffler Péter

– Az emberek többsége úgy gondolja, hogy csak az autópályán és az autóutakon van párhuzamos közlekedés, holott nem csak ott, hanem minden olyan úttesten beszélhetünk róla, ahol erre lehetőség van – kezdte Reiter Barnabás rendőr ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

– Párhuzamos közlekedésre akkor alkalmas egy úttest, hogyha a szélessége lehetővé teszi, hogy több jármű egymás mellett biztonságosan tudjon közlekedni. Van olyan úttest, amely párhuzamos közlekedésre alkalmas útburkolati jellel jelölt, illetve olyan is, ami útburkolati jel nélküli. A kettőn való közlekedés szabályai eltérnek egymástól – mondta az ezredes.

– Veszprém megyében csak kétsávos utak vannak, ezért egyszerűbb a helyzetünk. Útburkolati jellel ellátott utakon, lakott területen kívül jobbra tartási kötelezettség van, minden járműnek a menetirány szerinti jobb oldalon kell haladnia, a bal oldali sávban kizárólag előzés és kikerülés céljából lehet közlekedni, valamint a balra kanyarodásra való felkészülés okán – tette hozzá Reiter Barnabás, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a KRESZ nem ad felmentést az útburkolati hibák miatt a szabályok megszegésére. Ezt azért fontos tudni, mert ha például Veszprémből indulunk Székesfehérvár felé a 8-as számú főúton, „csak” a gyenge minőségű külső sáv miatt nem közlekedhetünk a belsőben – még ha így az komoly károkat is tud okozni az autónknak.

Az ezredes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy amíg a közút kezelője nem ítél közlekedésre alkalmatlannak egy adott útburkolatot, addig annak minden sávját ki kell használni. Tanulságként Reiter Barnabás hozzátette, hogy időről időre célszerű felfrissíteni KRESZ-tudásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!