Lóerő

2016.05.05. 14:44

Sziréna és villogás - Mire figyeljünk, ha megkülönböztető jelzéssel érkezik egy jármű?

Bár nem jellemző, időnként előfordul olyan baleset, amelyben megkülönböztető jelzést használó mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautó is érintett. Ha fény- és hangjelzéssel érkezik egy jármű, az nemcsak a civil autóvezetőktől igényel fokozott figyelmet, hanem a megkülönböztető jelzést használó sofőrnek is ügyelni kell a balesetmentes közlekedésre – hívta fel a figyelmet Ludvai Zsolt rendőr őrnagy, az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője.

Penk Tímea

A KRESZ rögzíti, hogy mikor lehet és kell megkülönböztető jelzést használni, és ezzel milyen szabályokat lehet figyelmen kívül hagyni, illetve azt is, hogy a többi autósnak hogyan kell viselkedni.

- Fény- és hangjelzést csak akkor szabad működtetni, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, az élet- és a vagyonbiztonság indokolja, továbbá védett személyek biztonsága és kísérete érdekében szükséges, és a forgalmi viszonyok ezt indokolttá teszik – foglalta össze az őrnagy. A megkülönböztető jelzést használó jármű figyelmen kívül hagyhatja a KRESZ néhány szabályát, mint például a sebességalkalmazás, követési távolság, elsőbbségadás, előzés, de meg kell győződnie arról, hogy a közlekedés többi résztvevője észleli az érkezését és elősegíti a haladását.

Ludvai Zsolt rendőr őrnagy, az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője is teljesítette a vizsgát, amellyel fény- és hangjelzéssel ellátott járművet vezethet

- A személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetheti a közlekedésével a megkülönböztető jelzést használó jármű sem. A sofőrnek meg kell győződnie például arról, hogy az útkereszteződésben megadják-e neki az elsőbbséget – hangsúlyozta Ludvai Zsolt. Két szabály azonban megkülönböztető jelzéssel sem hágható át: a rendőr jelzésére minden esetben meg kell állni, illetve a vasúti átjárónál a jelzőlámpának megfelelően szabad áthaladni a síneken.

- Ha olyan helyen áll meg a megkülönböztető jelzést használó jármű, ahol egyébként tilos lenne megállni, akkor elég csupán fényjelzést adni, illetve éjszaka is lehetőség szerint mellőzik a hangjelzést, de így csak a sebességre vonatkozó szabályokat lehet figyelmen kívül hagyni – mondta az őrnagy. A civil autóvezetőknek elő kell segíteni a megkülönböztető jelzést használó járművek közlekedését, elsőbbséget kell adni, félrehúzódni, szükség esetén megállni; valamint tilos megelőzni őket.

- Csak az vezethet fény- és hangjelzéssel ellátott járművet, aki sikeresen teljesítette az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati képzést – számolt be Ludvai Zsolt, aki rendelkezik ilyen vizsgával. Az alosztályvezető elmondta, hogy ha a megkülönböztető jelzést használó jármű összeütközik egy részére elsőbbséget meg nem adó másik járművel, akkor mindkét fél felelősségét vizsgálni kell. A szirénázó járműnek is meg kell győződni arról, hogy megadják-e neki az elsőbbséget, a civil autós pedig nem haladhat át a zöld jelzésen, ha megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!