Lóerő

2016.01.21. 19:20

Sokan még mindig nem használnak téli gumit

Pápa - Közlekedésbiztonsági akcióval hívta fel a gépjárművezetők figyelmét a téli időjárási körülményekre a Pápai Rendőrkapitányság.

Polgár Bettina

Ismét visszatért a télies időjárás, a hőmérő higanyszála gyakran mutat mínusz fokokat, továbbá kisebb havazás is nehezítette a közlekedést.

- Akciónkkal a téli közlekedés során betartandó magatartási szabályokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet - emelte ki a kezdeményezés kapcsán Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A kapitányság munkatársai csütörtökön több mint ötven személygépkocsit ellenőriztek, hogy azok fel vannak-e szerelve téli gumival.

- Noha ez nem kötelező tartozék a személygépjárműveknél, télen jellemző baleseti ok, hogy az autó megcsúszik. Hét Celsius-fok alatti hőmérsékleten már ajánlott a téli gumik használata, mivel ennek anyaga a hideg hatására is rugalmas marad, ezáltal nő a gépjármű tapadási képessége. A téli gumikat célszerű a nyári gumikhoz viszonyítva 0,2-0,3 barral magasabb légnyomásra fújni, ugyanis így könnyebben tisztul a gumiprofil - mutatott rá a rendőr alezredes.

Kovács Attila rendőr törzszászlós gumiabroncsot ellenőriz (fotó: Vallner Bettina)

- Az ellenőrzött autók vezetőinek átadtunk egy-egy példányt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság által készített, téli közlekedési tanácsokat tartalmazó útmutatóból. A kiadvány érdekessége, hogy az alján található egy szelvény. Akik ezt kitöltik és visszaküldik, soroláson vesznek részt, a nyertesek pedig értékes közlekedési ajándékcsomaggal gazdagodnak. Emellett ajándék kulcstartóval is kedveskedtünk azoknak a sofőröknek, akik az időjárásnak megfelelően téli gumival közlekedtek - ismertette az akció részleteit a Naplóval a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

Varga Balázs kérdésünkre megjegyezte, az ellenőrzött 52 személygépkocsiból 16 nem volt felszerelve téli gumival. Mint mondta, bíznak benne, hogy az átadott jó tanácsok a gyakorlatban is hasznosulnak majd, és akik eddig még nem tették meg, azok is téli gumira váltanak a biztonságos közlekedés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!