Lóerő

2017.05.04. 13:25

Ezért köhögünk, tüsszögünk az autóban tavasszal

Két dolgot fontos lenne, hogy elvégezzünk tavasszal az autónk és a saját érdekünkben. Az egyik a klímatisztítás, a másik a kárpitozott részek alapos takarítása.

Molnár Sándor

A klíma ma már megszokott kényelmi funkció a gépjárművekben. A kevés használat miatt az őszi-téli időszakban azonban elszaporodhatnak a baktériumok. Érezhetjük a kellemetlen szagot a járműben, de ennél jóval fontosabb, hogy óvjuk az egészségünket, ezért szabaduljunk meg a hívatlan vendégektől!

- Az autók klímája ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrények. Van egy kondenzvíz-összefolyó doboz, amelyben a víz megáll, és ott keletkeznek a baktériumok. Ha bekapcsoljuk a ventilátort, akkor ez elindul visszafelé, és gyakorlatilag beszívjuk. Ezért fontos a klímatisztítás, és vele együtt a pollenszűrő cseréje is ajánlott - tanácsolja Kovács Botond autókozmetika-tulajdonos.

Évente két alkalommal érdemes elvégeztetni a klímatisztítást. Fontos lenne, hogy a klímát télen is használjuk. Egyrészt azért, hogy a gáz ne illanjon el belőle, hogy aztán súlyos összegekért kelljen feltöltetni. Másrészt, hogy elkerüljük a lerakódásokat.


A belső kárpitokon - padló, ülés, csomagtartó - észrevétlenül megül a por. Nem kell, hogy a kárpit látványosan koszos legyen, elég, ha csak az utcai por belerakódik a kárpitba és az alatta lévő szivacsba. Ezt észrevétlenül szívjuk be, és csak csodálkozunk, hogy mitől köhögünk, tüsszögünk. Ennek a tisztítását másfél évente ajánlott megejteni. Ez egy mély, vizes takarítás. Ilyenkor nagy vákuummal, vizes állapotban, mélyről kiszívjuk az összes koszt. Ezt általában megmutatjuk a tulajdonosnak, mert igen látványos az eredmény.

Sima porszívózás házilag is megoldható, de ezt ne keverjük össze az ipari takarítással - sem a gépek, sem pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Ma már olyan speciális gépek vannak, amelyeket, ha házi célra vásárolunk meg, akkor az ára soha meg nem térül. Aki napi szinten foglalkozik ezzel, annak előbb-utóbb kifizetődik. Sok olyan ügyféllel találkoztam, aki kibérelte a gépet, elvégezte otthon a tisztítást, aztán mégiscsak itt kötött ki az autó. Nagy gyakorlat kell hozzá, és tudni kell, hogy mivel hová lehet benyúlni, illetve mikor van jól elvégezve a feladat.

Az a tapasztalat, hogy az autósok kisebb része abszolút nem foglalkozik az autójával. A jármű csak akkor kerül karbantartási helyre, ha végstádiumba jutott. Az autósok másik része kívül-belül kulturált, egészséges körülmények között szeretné élvezni az autózást.

Aki megteheti és áldoz rá, hogy a megfelelő körülmények között tudjon közlekedni, az folyamatosan karbantartja a járművet. A másik réteg inkább választja a gyors mosót, ami nem feltétlenül autókímélő megoldás - vélekedik a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!