Lóerő

2017.03.16. 18:35

Nők a volán mögött: tények és tévhitek

Veszprém - Bár egyre több a női autóvezető, még mindig makacsul tartja magát az a sztereotípia, hogy a nők kevésbé ügyes sofőrök, mint a férfiak.

Napló-információ

Ezt a tényt azonban a bal-eseti statisztikák adatai nem igazolják, a nők és férfiak egyenlő arányban jó és rossz vezetők. Az viszont kétségtelen, hogy más típusú balesetek, másféle vezetési magatartás és stílus köthető a női vezetőkhöz, sőt magával az autóval való kapcsolatuk is más.

A hölgyek alapvetően óvatosabb vezetők. Kevesebb nő vezet agresszíven, a sebesség- korlátozást áthágva, nagyobb kockázatot vállalva. A biztosítótársaságok adatai szerint a tipikusan női balesetek inkább a parkolás közben és tolatáskor bekövetkező kisebb-nagyobb törések, illetve az olyan - jellemzően ország-úton előforduló - helyzetek, amikor egy váratlan szituáció- ra gyorsan és magabiztosan kellene reagálni, pánikba esés helyett.

Minderre magyarázat lehet, hogy a nők térlátása általában gyengébb, lassabban hoznak döntést egy-egy helyzetben, s esetükben gyakoribb lehet a leblokkolás. Ugyan-akkor a nők általában jobbak abban, hogy több dologra figyeljenek, egyszerre elemezzék a több irányból érkező ingereket és információkat. A megfontoltabb döntési mechanizmusuk, a magasabb tolerancia- és empátiaszintjük miatt több közlekedési bal-esetet előznek meg vagy kerülnek el.

Milyen volt szőkesége, nem tudom már, de az biztos, hogy a nők autóvezetési szokásaival kapcsolatos sztereotípiák, ha lassan is, de változóban vannak - hajszíntől, sminktől, smukktól függetlenül Fotó: Penovác Károly

Mi magyarázza akkor a nők gyengébbnek vélt vezetési teljesítményét? Leginkább magabiztosság hiánya.

Sok nő szorongással ül a volánhoz, ami csak fokozódik, ha egy férfi ül mellette, esetleg egy férfi követi figyelemmel a parkolását. Tipikus eset például, hogy a nők többsége inkább nem parkol be
az egyetlen szabad helyre, ha oda csak tolatva lehet beállni, és közben ezzel esetleg feltartja egy rövid időre a sort. Inkább továbbhalad, nehogy elrontson valamit.

A magabiztosság hiánya nagyrészt tanulási folyamat, és makacs sztereotípiák eredménye. A fiúk már kisgyerekként is többet "autóznak, játékautót tologatnak, pedálos autóba ülnek, így több vezetési készséget (pl. úttartás) korán és észrevétlenül begyakorolnak. Jellemzően kamaszkorban is előbb szereznek valós gyakorlati vezetési tapasztalatot. A lányok mindeközben azt hallják, hogy "autózni fiús dolog", és hogy "a lányok a műszaki dolgokhoz nem értenek". Mindezek a nemi sztereotípiák persze lassan változóban vannak, de - sajnos - valóban csak lassan.

Mit tehetünk akkor azért, hogy nőként magabiztosabban üljünk a volán mögé? Nagyon fontos, hogy legyen önbizalmunk. Tudatosítsuk magunkban a fenti tényeket, és higgyük el, hogy semmilyen anatómiai vagy pszichés tényező nem predesztinál arra, hogy nőként ne lehetnénk jó sofőrök. Az egyéni készségeink gyakorlással jelentősen fejleszthetők. Ha kell, bizonyos dolgokat gyakoroljunk többet - a tolatás rutinja például könnyebben elsajátítható, mint a toleráns vezetési stílus!

Elengedhetetlen, hogy vezetés közben minél komfortosabban érezzük magunkat az autóban. Ha mi választhatunk autót magunknak, fogalmazzuk meg, mi az, amitől valóban jól érezzük magunkat, amitől szeretni tudjuk az autót. Könnyű vezethetőség, gyönyörű szín, praktikus belső elrendezés - lehet ez bármi, de ha örömmel tudunk az autóba ülni, vezetéskor is magabiztosabbak leszünk. Azonban, ha nincs választási lehetőségünk, kisebb praktikus ötletekkel akkor is növelhetjük komfortérzetünket a vezetés során - például a napszemüvegünk vagy zenénk bekészítésével, tiszta és illatos utastérrel, illetve üzembiztos, jó műszaki állapotú járművel.

A forgalmi szituációkból adódó stresszhatásokat nem tudjuk elkerülni, de megtanulhatjuk gyorsan és hatékonyan oldani a feszültséget: egyszerű légzőgyakorlatokkal, vagy néhány izmunk tudatos, ritmusos megfeszítésével és elernyesztésével. Ehhez hasonló hatást érhetünk el például rágógumi fogyasztásával is, hiszen testünk egyik legerősebb izma a rágóizom. És mosolyogjunk magabiztosan, amennyit csak tudunk! Hiszen a mosoly pozitívan hat - nemcsak másokra, de a saját közérzetünkre is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!