Lóerő

2016.01.28. 17:35

Nem állhatnak akárhol a traffik

Megtudtuk, hogy hol és hogyan végezhetnek sebességmérést a változtatható helyű berendezésekkel a rendőrök.

Heffler Péter

Többször foglalkoztunk már a fix telepítésű sebességmérő eszközökkel, azonban a változtatható helyű mérőberendezésekről kevesebb szót ejtettünk az utóbbi időben. Az ok egyszerű, ezeket az eszközöket kevesebb mítosz övezi, mégis, talán kevesen tudják, hogy pontosan hol állhatnak le mérni a rend éber őrei. Magát a kérdést egy kedd esti eset vetette fel, amikor a 8-as számú főút szentkirályszabadjai reptér felé leágazó bekötőútján szinte a kereszteződésben - de azért kellőképpen megbújva - a ködben, sötétben, kivilágítatlanul gyanúsan álldogált egy rendőrautó. Szokatlan hely és forma a sebességmérésre, amiért az ügyben meg is kerestük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot. Megtudtuk, hogy a mérési helyeket és időpontokat a korábbi balesetek, közlekedési helyzetek elemzésére alapozva jelölik ki. - Veszprém megyében olyan helyről nem mérünk sebességet, ahonnan a mérőeszköz vagy a szolgálati gépkocsi a közlekedés résztvevőit a legkisebb mértékben is indokolatlanul zavarná, számukra közlekedési akadályt képezne - mondta el a Naplónak Gaál Csaba rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki hozzátette, hogy a szóban forgó helyen és időben nem történt sebességmérés.

A kérdésben a KRESZ Az utak igénybevételével kapcsolatos egyéb szabályok részében lehet még segítségünkre, mely kimondja, hogy (4) A közúti forgalom ellenőrzése során -

a) a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést;

b) azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel

- a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos- és járműforgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.

(5) A (4) bekezdés b) pontjában meghatározott jármű a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!