Lóerő

2016.10.20. 12:25

Téli gumi: négy milliméteres profilmélység alatt életveszélyes!

Egy örök szabály szerint, ha a hőmérséklet reggel hét fok alá esik, akkor már ajánlatos téli gumikra váltani - mondta Schmid Antal, az egyik forgalmas veszprémi gumiszervíz vezetője, majd kitért arra is, hogy mikor kell megválni az elöregedett téli abroncsoktól.

Heffler Péter

Nyakunkon a tél, tehát itt a nyári – téli kerékcsere időszaka, amikor a biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy autóinkat téli abronccsal szereltessük fel. Sajnálatos módon egy kimutatás szerint a magyar autósok több mint harminc százaléka fittyethányva a veszélyre, nem foglalkozik ezzel a kérdéssel és télen is nyári gumikon közlekedik, amely hatalmas kockázatot jelent nemcsak önmaga, de a közlekedés minden résztvevője számára. A nyári, de még az idős téli gumik is drámaian megnövelik a féktávot. Szakember segítségét kértük, hogy mikor, és milyen abroncsokra érdemes váltani.

Egy új, személyautóra tervezett gumi esetében a profilmélység ugyanis 6-12 milliméter között van, az előírások szerint pedig legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni azokat, ami viszont már kifejezetten balesetveszélyesnek tekinthető. Téli abroncsnál pedig még ennyit sem szabad várni.

- Négy milliméter alatt már semmiképpen se használjuk őket, illetve ha a gumi elérte az ötéves életkort, akkor pedig egy új szett vásárlását kell, hogy betervezzük. Mindig azt javaslom, hogy a négy gumit lehetőség szerint egyszerre cseréljük, hogy egyforma idősek legyenek - árulta el a szakember, aki kitért a vendégkörükön leszűrt tapasztalatokra is. - Sajnos, azt vesszük észre, hogy sokszor igen siralmas a hozzánk érkező autók gumijaiknak az állapota. Ilyenkor mindig javasoljuk, hogy új abroncsokra váltsanak, de a tapasztalat szerint elég nehezen fogadják meg ezeket a tanácsokat az emberek.

Hazafi Viktor gumit cserél az egyik veszprémi szervizben. Már ajánlatos téli abroncsokra váltani Fotó: Penovác Károly

Mindenki megijed az áraktól, pedig nem kell prémium minőségben gondolkodni, a középárkategóriás gumik is bőven megteszik, amiket - a leggyakoribb méreteket tekintve - már tizenhárom-tizennégyezer forinttól lehet kapni - fűzte még hozzá Schmid Antal.Persze létezik más alternatíva is, mégpedig a használt abroncsok, viszont ezek vásárlása igen kockázatos.

A gumik tulajdonságai csak a forgalomban derülnek ki, ezért - ha már ilyenre adjuk a fejünket - mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol felszerelik, és ki is lehet próbálni. Fontos szempont, hogy milyen célra és körülmények között használták a gumikat, mert olaj, kemikáliák, kátyúk, egyéb fizikai sérülések, rossz tárolási körülmények okán megkeményedhettek, elveszthették tapadásukat. Jó tanács még, hogyha a kopás miatt csak két abroncsot cserélünk, akkor az újakat mindig hátulra szereljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!