Lóerő

2015.07.05. 10:17

Mai Kolumbuszok

Tapolca - Több mint tízezer kilométeres európai körútra indult vasárnap délelőtt a Rozsdamarók Veteránjármű Egyesület három tagja.

Tóth B. Zsuzsa

Az egyesület fennállásának 15. évfordulója és a Csepel Művek bezárásának 40. évfordulója alkalmával egy nagyszabású északi túrára vállalkozott az északi települést, Nordkapp megközelítésével Mohos Csaba, Krejczinger István és Schenek Balázs. A 10 országon át tartó út során legfontosabb szerepet a kapcsolatépítés, a veterán motoros közösségekkel történő tapasztalatcsere kap.

A veteránok átlag ötven éves, felújított Danuvia motorokkal indultak, terveik szerint naponta négy-ötszáz kilométert teljesítenek és várhatóan 33-35 nap múlva térnek haza. Az úttal egyben emléket állítanak a magyar motorgyártás mellett Bus Antalnak, aki az 1960-as évek elején már megkísérelte elérni Európa legészakibb szárazföldi, norvégiai csücskét. Úti célját egy akkor viszonylag új gyártású, kevés kilométert futott Danuviával 33 nap alatt tette meg 8700 kilométert motorozva.

A rozsdamarók indulás előtt: jobbról balra Krejczinger István, Mohos Csaba és Schenek Balázs
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A rozsdamarók szándéka, hogy ezt felülmúlva tízezer kilométernél is többet tegyenek meg, de ötven éves motorokkal. Útjuk során a régió testvértelepüléseit is érintik: Balatonederics testvértelepülését, a Csallóközben lévő Csütörtököt, Tapolca testvértelepülését, a finn Lempäälät, a hazaút során a Kárpát-alján lévő Aknaszlatina községet. Végül az utolsó határainkon kívüli szakaszon a Romániában lévő Szucságot, Monostorapáti testvértelepülését.

Eltökélt szándékuk, hogy újabb testvértelepüléseket találjanak, amelyekkel nemzetközi együttműködési szándéknyilatkozat létrehozását kezdeményezhetik. Amint az indulás előtt mondták, afféle mai Kolumbuszok ők, akik valójában nem is igazán tudják még, hogy mi vár rájuk, de határozott céllal vágnak neki a távnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!