Lóerő

2015.10.22. 13:38

Lassan itt a kerékcsere ideje

Megyei körkép – Amikor a napi átlaghőmérséklet hét fok alá süllyed, az autósok remélhetőleg tudják a dolgukat: a nyári gumiköpenyt télire kell cserélni!

Tremmer Tamás

A hideg közeledtével egyre esedékesebbé válik a téli abroncsok használata. A nyári gumi tapadása a hőfok csökkenésével arányosan romlik, hét fok alatt már kifejezetten baleseti veszélyforrássá válhat.

Serdült József szerint a cserével nem szabad az utolsó pillanatig várni. Fotó: Archív

Serdült József pápai gumiszerelő Naplónak elmondta, a téli gumi előnye a speciális szilika és gumi keverékéből adódik, ami hidegben sem keményedik meg, ezáltal jóval nagyobb tapadást biztosít. Az optimális téli mintázatnak jó a kapaszkodóképessége, ezt a futófelületen kialakított blokkok és a rajtuk kiképzett lamellák segítségével érik el. A mintázatból minél gyorsabban kiszoruló hólé elősegíti, hogy a kapaszkodó élek mielőbb tisztuljanak, s a futófelület „fogást találjon" a burkolaton. A téli mintázat mélysége minimálisan négy milliméter legyen, ez alatti futómélység elérésekor már javasolt a csere. Megfelelő téli gumival lerövidül a féktávolság, biztonságosabbá válik az úttartás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy lehetőség szerint mind a négy kerékre kerüljön téli abroncs. Szerinte nem szabad megvárni a hóesést, a cserét érdemes időben megejteni. Már csak a sorállás elkerülése érdekében is...

A német autóklub minden évben teszteli a forgalomba hozott téli köpenyeket, és az eredményeket nyilvánosságra is hozzák. Aki biztosra akar menni, többek közt ezt is érdemes átfutni vásárlás előtt, vagy kérje szakember véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!