Lóerő

2016.02.01. 19:45

Ki, hogy járt a kötelezőváltással? (x)

A kötelező biztosítás, miként nevéből is adódik, minden autós számára kötelező jelleggel bír.

Ahhoz tehát kétség sem férhet, hogy meg kell kötni, a kérdés csak annyi, melyik biztosítótársaságnál tegyük azt. Érdemes akár az online kalkulátorok kínálta lehetőséget is segítségül hívni a választáshoz, hiszen ilyen módon minden információ birtokában hozhatjuk meg azt a döntést, mely egy éven keresztül biztosan befolyásolja majd a gépjármű felelősségbiztosítással kapcsolatos kiadásainkat.

Természetesen, ha letesszük a voksot egyik vagy másik biztosító mellett, még korántsem jelenti azt, hogy nincs lehetőségünk másik, kedvezőbbre váltani. A biztosítóváltás minden évben október 30-a és december 31-e között történik azoknak az autósoknak az esetében, akik 2010. január 1. előtt vették gépjárművüket. A többi autós évfordulója már a gépjármű megvásárlásához kötődik, mert ez számít az évforduló időpontjának.  A biztosítótársaságok kötelezettsége, hogy október végéig meghirdessék a következő évre vonatkozó díjaikat.

Ezek ismeretében az ügyfelek dönthetnek úgy, hogy másik biztosítóhoz szeretnének a következő évben tartozni. Erre a döntésre egy hónap áll rendelkezésre, ugyanis az évforduló előtt legalább harminc nappal el kell juttatni a felmondást a biztosítóhoz. Miután megtettük a felmondási nyilatkozatot, úgy az év végéig választhatunk más biztosítót. Akár olyan társaság mellett is dönthetünk, amelynél egyszer már felmondtuk a szerződést. Visszakötés esetén előfordulhat, hogy kedvezőbb díjak érhetőek el, mint amit meglévő ügyfélként kaphatunk ugyanannál a biztosítónál. A díjak alakulása több évvel előre biztosan nem látható, tehát előfordulhat, hogy ami jelenleg kedvezőtlen, az a jövőben talán minden korábbinál elérhetőbb árakat kínál majd.

Olcsóbb üzemanyag, gyakoribb káresemények

Az elmúlt évben sokat lehetett hallani a biztosítási díjak emelkedéséről. Szinte minden társaság megemelte díjait, a háttérben pedig a szakemberek szerint az állt, hogy igen sok káresemény következett be a közelmúltban, tehát a finanszírozás igencsak próbára tette a biztosítótársaságok anyagi lehetőségeit. Az olcsóbb üzemanyagárakkal is indokolják a biztosítók, hogy a kgfb átlagdíja olyan ütemben drágul, hogy akár rekordokat is dönthet az.

A biztosítók működőképességének fenntartása érdekében tehát a korábbi 22 ezer forint körüli átlagdíj helyett akár 30-40 ezer forintos tarifák is szükségesek lehetnek. Mivel az üzemanyag árak csökkenésével egyre többen választják a gépjárművel történő közlekedést, így a balesetek bekövetkezésének gyakorisága, és ezzel a biztosítók fizetési kötelezettsége is növekedni látszik.

További növekedés várható!

A netrisk.hu információi szerint a kötelező váltás időszaka után a legnagyobb díjnövekedésre a nagy haszongépjárművek esetén volt példa. Hasonló a helyzet a nagy teljesítményű luxusautók esetében, viszont az átlagautósok sokkal kevésbé érzik meg a díjak emelkedését. A Magyar Nemzeti Bank szerint is rendkívül magasak az idei tarifák, utoljára 2007-ben voltak hasonlóak, és a jelek szerint az árak csak tovább növekedni látszanak.

A jelenlegi tapasztalatok alapján is elmondható, hogy az olyan jövőre vonatkozó pénzügyi döntések meghozatalakor, mint amilyen a biztosítóváltás, kiemelt jelentőséggel bír a körültekintés és az előttünk álló lehetőségek ismerete. Ezek hiányában előfordulhat, hogy egy évig továbbra is a szükségesnél magasabb díjakat fizetünk.

Érdemes elgondolkodni a Casco kínálta lehetőségeken is, hiszen ha a kötelezőnél teljesebb körű védelmet igényelnénk, akkor a drágább, de biztonságosabb Casco lehet a jó választás. Autósként nem csak az időjárásnak megfelelő közlekedés és az autó szervizelése a fontos, hanem a váratlan eseményekre való időben történő felkészülés is. Az autó javíttatása sokszor csillagászati összegekbe kerül egy káresemény után, ilyenkor jól jön, ha minél teljesebb körű védelem áll mellettünk az anyagiak terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!