Lóerő

2016.02.04. 16:24

Hogyan védekezhetünk az új sebességmérő eszközök ellen?

A Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok (KKEP) joghatással járó dokumentációinak indítása előtt két héttel a rendőrség a police.hu-n értesíti a közvéleményt, derült ki az ORFK a Naplóhoz intézett válaszából. Továbbá azt is megtudtuk, hogyan védekezhetünk a radaros technológiával dolgozó, új sebességmérő eszközök ellen.

Heffler Péter

Kiépítésük megkezdése óta már többször is foglalkoztunk a telepített sebességmérőkkel, de legutóbbi összeállításunknál magunkra maradtunk a kérdéseinkkel, mivel az Országos Rendőr-főkapitányság élt a tizennyolc napos válaszadási lehetőséggel.

Akkor az ismert információk összegzése mellett döntöttünk, most viszont az ORFK Kommunikációs Szolgálatánál már nem hagyták figyelmen kívül a megkeresésünket, és - ha ez kis időbe is telt, de - válaszoltak a megkeresésünkre. Természetesen a mindenkit foglalkoztató kérdésre, vagyis, hogy a kamerák mikor kezdik meg a következményekkel járó méréseket, nem adtak pontos választ, mégis sikerült az eddiginél valamivel többet megtudni.

- A változtatható helyű KKEP-k kiegészítő funkcióinak indításáról, illetve a fix telepítésű KKEP-k éles üzemeltetése megkezdésének időpontjáról egyelőre nem szolgálhatunk konkrét információkkal. A rendőrség hangsúlyozza, hogy ezen időpontokról még a joghatással járó dokumentálások indulását két héttel megelőzően tájékoztatni fogja a közvéleményt - tudatta lapunkkal az ORFK kommunikációs szolgálata. Arra is rákérdeztünk, hogy miért lehet egyes kamerákon piros fényt látni már most, és hogy ennek lehet-e köze a sebességmérések megkezdéséhez.

- A fix telepítésű KKEP-ken nem található úgynevezett állapotjelző fény, amelynek világításából következtetéseket lehetne levonni a készülékek aktuális üzemfolyamatáról vagy funkcióinak ellátásáról. Az első és hátsó kamerák képi dokumentálását rossz fényviszonyok között, illetve az éjszaka folyamán infravörös fény segíti, amelyet a beépített LED-ek bocsátanak ki. Ezeknek a világítása a környezeti fény erejétől és a betekintési szögtől függően olykor láthatóvá válhat - árulta még el az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok beüzemelésére konkrét időpontot most sem jelölt meg  érdeklődésünkre a rendőrség
Fotó: Heffler Péter

Természetesen az új berendezések ellen a legbiztosabb védekezés az előírt haladási sebesség pontos betartása, de persze léteznek más megoldások is, hiszen például zenét hallgatva, a vezetésbe belefeledkezve, egy megszaladt jobb láb miatt senki nem akar tízezreket fizetni. Az ORFK-tól megtudtuk azt is, hogy a telepített eszközök radaros technológiával végzik a haladási sebesség mérését, így például a különféle radardetektorok hasznosnak bizonyulhatnak ellenük.

A Fulltech Team Épület és Autóelektronika szaküzletnél érdeklődtünk az ilyen jellegű eszközök hatékonyságáról, amivel kapcsolatban elmondták, hogy a telepített eszközök frekvenciája olyan rendkívül érzékeny beállítást követel a radardetektoroktól, ami így például egy fotocellás ajtónál is jelezni fog.

Hozzátették, hogy sokkal jobb megoldást kínálhat a telepített mérőeszközök GPS-koordináták alapján történő beazonosítása és az okostelefonok applikációi nyújtotta szolgáltatások. Meg ugye lehetőség még az előírt sebesség betartása is...

Megyénkben Ajkarendeknél a 8-as számú főúton, Balatonfüreden a Széchenyi utcában, Balatonkenesén a Balatoni úton, Eplényben a Veszprémi úton, Litéren a fő utcán, Nemesvitán a 84-es számú főúton, Pápa-Tapolcafőn a Tapolcafői utcában, Nyárádnál a 834-es úton, a Veszprémből Tótvázsony felé vezető 77-es úton, és Sümegen a 84-es számú főúton találhatók mérőpontok.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!