Lóerő

2016.05.19. 13:22

Kell, nem kell - Ezek a kötelező elemek az autóban

Izzókészlet, pótkerék, bikakábel, hólánc Mindenki sorolja a kötelező, KRESZ által előírt tartozékokat, amiket az autóban kell tartanunk, akár vész esetére gondolunk, akár arra, ha közúti ellenőrzésbe futunk. De hogy pontosan mik is a kötelező elemek, összeszedtük őket. Előjáróban csak annyit, nem lett hosszú a lista.

Piltman-Horváth Barbara

- Az elakadásjelző háromszög, valamint az elsősegély csomag a kötelező - mondta megkeresésünkre Egyed Attila, egy autósiskola szakoktatója. - A mentőláda nyilván elengedhetetlen, hiszen a segítség elmulasztása ma már bűncselekménynek számít. Amit a szakértő még ajánl, az az izzó készlet.

–Bár tapasztalataim szerint nem sokán tudják cserélni, de hátha olyan helyen leszünk, ahol tudunk segítséget kérni. Ami elfér még a csomagtartóban és nem kér enni az a vontató kötél, ami szintén jól jöhet, illetve azoknak, akik sokat autóznak ajánlatos még a bikakábel is. De ez tényleg csak azoknak, akik szinte éjjel-nappal úton vannak.  – sorolta az oktató. Ezen kívül ajánlott még a láthatósági mellény is.

Fotó: Penovác Károly

Attila szerint a folyadék utánpótlás sem árt, ha a hűtővíz felforrna, legyen mivel pótolni. –A pótkerék ma már nem kötelező, sőt, a legtöbb autóhoz ma már nem is tartozik a szalonokban helytakarékosság miatt. Van ahol javító szettet vagy esetleg kisebb méretű, úgynevezett mankókereket adnak az új járművekhez.

Az elsősegélycsomagnál ügyelnünk kell a szavatossági időre. –Találhatóak benne olyan készítmények, amelyeknek bizony lejárhat az eltarthatósága. Ha valamit használtunk belőle, akkor nem kell teljesen új csomagot vennünk. Menjünk be a gyógyszertárba, pótoljuk a hiányzó elemet. Ott majd újraplombálják a mentőládát, így teljesen szabályos a készlet. – ajánlotta az iskolavezető.

-Mindig azt mondom, szabályosan kell közlekedni és akkor nem büntetnek meg minket. – válaszolta Attila arra a kérdésre, hogy milyen büntetésre számíthat az, aki nem tartja autójában a kötelező felszerelést.

A rendőr az ellenőrzés során a körülmények alapján dönt, hogy figyelmeztetést alkalmaz, bírságol, vagy ha az érintett nem ismeri el a szabálysértés elkövetésének tényét, akkor feljelentést tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!