Lóerő

2016.05.12. 13:55

Jól működik a rendszer

Több mint huszonnyolcezer esetben rögzítettek sebességtúllépést a telepített kamerák, tudatta lapunkkal az ORFK.

Heffler Péter

Immáron több mint egy hónapja, hogy üzembe helyezték a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontokat (KKEP), így az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, hogy kiderítsük mik az első hónap tapasztalatai. A megyénkben Ajkarendeknél a 8-as számú főúton, Balatonfüreden a Széchenyi utcában, Balatonkenesén a Balatoni úton, Eplényben a Veszprémi úton, Litéren a fő utcán, Nemesvitán a 84-es számú főúton, Pápa-Tapolcafőn a Tapolcafői utcában, Nyárádnál a 834-es úton, a Veszprémből Tótvázsony felé vezető 77-es úton, és Sümegen a 84-es számú főúton található fix telepített sebességmérő pontok naponta hozzávetőlegesen egymillió jármű ellenőrzését végzik el, melyekből minden ezredik elhaladó járműnél detektáltak jogsértést, tudatta a ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Naponta közel egymillió jármű ellenőrzését végzi a telepített kamerarendszer Fotó: Heffler Péter

- 2016. április 5. és május 5. között összesen huszonkilencezer-kettőszáztizenegy esetben indult eljárás a kamerák által készített felvételek alapján - szólt az ORFK válasza. - A huszonnyolcezer-kilencszázkilencvenkilenc sebességtúllépésen kívül, száztizenhat esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, hatvannyolc esetben autópálya leállósávjának használata, huszonhét esetben tilos jelzésen áthaladás és egy esetben vasúti átjárón való tiltott áthaladás miatt indult eljárás - tette hozzá az ORFK Kommunikációs Szolgálata a kamerákról, melyek változtatható helyű típusai hatszáz méterig végeznek dokumentálást, míg a fix telepítésű KKEP-k a telepítés helyszínétől függően nagyjából ötven-száz méterig látnak el . Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a beüzemelés napján elmondta, hogy a rendszer országosan az első két órában közel száz jogsértést rögzített, ami a minimális büntetési díjjal számolva (harmincezer forint), legalább hárommillió forint bevételt jelent a rendőrségnek. Szerettük volna megtudni, hogy mik voltak az első hónap mutatói, illetve melyik volt a legsúlyosabb kihágás. - Minden további részletesebb adat, így különösen a területi egységekre, a legnagyobb bírságra, a legnagyobb sebességtúllépésre vonatkozó adatszolgáltatás az alaptevékenységek ellátásához szükséges munkaerő aránytalan mértékű igénybevételével járna - jött az ORFK válasza közel három hét után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!