Lóerő

2016.07.07. 13:01

Igazi ritkaságok versenye - A túra mezőnyében található több mint százéves autócsoda is

Idén hatodik alkalommal írták ki a Peking-Párizs Maratont, melyen 1975 előtt készült autócsodák versenyeznek Veszprém megyén is áthaladva.

Heffler Péter

A régi idők autózását kívánja feleleveníteni a 2016-os Peking-Párizs Maraton, melyen a versenyzők útját alig-ha segítheti légkondicionáló, masszírozó ülés, blokkolásgátló vagy tempomat, ugyanis az embert és gépet egyaránt próbára tevő autós maratonon kizárólag 1975 előtt gyártott autókkal lehet részt venni, de jobb, ha 1941 előtti az évjárat, így fordulhat meg a mezőnyben egy fakerekű American LaFrance 1915-ből, árulta el lapunknak Lakatos Róbert, a helyi szervező, Laroco Motorsport Egyesület elnöke. Az idén hatodszor kiírt futam tizennégyezer kilométeres versenye ugyanis ezúttal Magyarországon is áthalad, ráadásul érintve térségünket.

Lakatos Róbert még elmondta, hogy százöt csapat adta le a nevezését a távra, olyan autókkal, mint az 1917-es LaFrance Tourer Speedster, vagy a két American LaFrance 1915-ből és 1925-ből, melyeket 14,5 literes motor hajt. De lesz még Bentley és 1939-es Chevrolet Coupé is.

A versenyzőknek naponta akár több mint hatszáz kilométert is meg kell tenniük, köztük olyan szakaszokon is, melyek ralis futamok gyorsasági etapjaiul is szolgálnak rendre.

A mezőny hétvégén érkezik meg hazánkba, így pél- dául Budapesten szombaton 17.40 órától lesznek láthatók az autócsodák a Felvonulási téren kialakított zárt parkolóban. Egy egész napos pihenő után aztán hétfőn gurulnak tovább a sofőrök, hogy a Veszprém környéki murvákon - Pétfürdő, Öskü (10.00-tól), Kislőd-Szentgál (11.08-tól) - versenyezzenek, de nem gyorsaságra, hanem az átlagtartó versenyek szabályai szerint.

(Ebben a sportágban az előre megadott időt legjobban megközelítő páros végezhet az élen.)

A százöt fős mezőny hétvégén ér hazánkba, hogy aztán hétfőn megyénkbe is eljussanak. A szebbnél szebb gépek több településen is láthatók lesznek. A program szerint 10.00-12.00 között Öskün (8-as út Pétfürdő felőli oldala), 11.00-13.00-ig Kislődön és Szentgálon (kalandpark melletti erdészeti út és a Szentgál-Úrkút összekötő út), 11.40-13.40-ig Vigántpetenden (a település belterületén, a templom környékén) haladnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!