Lóerő

2015.10.27. 08:25

Használt autót venni bizalmi kérdés

Sokak álma valósul meg akkor, amikor régi, lehervadt verdájukat egy fiatalabb és jó állapotú, nyugatról behozott járművel tudják lecserélni. Csakhogy ez az álom össze is törhet, ha netán mellényúlnak

Tremmer Tamás

Sándor Balázs ügyvezető számára alapelv, hogy manipulált kilométeres autót és törött autót soha nem hoz be az országba! Éppen ezért a helyszínre mindig visznek magukkal rétegvastagság-mérőt, ezen már kibukik, ha valamiért újra volt festve az autó. 

A vezetett szervizkönyvből – főleg, ha már digitális – sok minden kiolvasható. Beszédes, ha nincs vagy nincs vezetve... Arra is ügyelni kell, hogy mindegyik kulcs meglegyen.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy emelkedik a magánimportban külföldről behozott gépjárművek száma hazánkban. Mivel idehaza az elmúlt évtizedben jócskán visszaesett az új autók forgalma, ezzel együtt a használt autók is kikoptak a piacról. Aki választékot keres, az a nyugati autós szaklapokat böngészi. És hát van is több olyan jármű, amitől eláll az ember lélegzete.

Csakhogy egy autóvásárlás nem kétfilléres dolog. Érdemes alaposan körbejárni mindent, nehogy bosszúság, mérgelődés legyen a járművásárlás következménye. Éppen ezért arra kértük Sándor Balázst, segítsen eligazodni az útvesztőkben.

A szakértő a Naplónak elmondta, érdemes több autót kinézni, s telefonon leinformálni azokat. Egy-két célirányos kérdés után már az is kiderülhet, érdemes-e ezzel tovább foglalkozni, vagyis szűkíthető a kör. Egy szakember tudja, mit és hogyan kell kérdezni.

Számára alapelv, hogy manipulált kilométeres autót és törött autót soha nem hoz be az országba! Éppen ezért a helyszínre mindig visznek magukkal rétegvastagság-mérőt, ezen már kibukik, ha valamiért újra volt festve az autó. A vezetett szervizkönyvből – főleg, ha már digitális – sok minden kiolvasható. Beszédes, ha nincs vagy nincs vezetve Arra is ügyelni kell, hogy mindegyik kulcs meglegyen.

Azt tapasztalta, hogy magánszemélyeknél általában 5–10 százalékkal olcsóbbak a járművek, mint a márkakereskedésekben. Számolják ki, ez megéri-e! Nyugaton az autósok mindegyikének van téligumi-szettje. Ha eladják a kocsit, ez vele jár, de csak a kereskedésben. A magánszemély inkább külön értékesíti. A márkaszerviz átnézi a kocsit s úgy adja tovább, az állapotért szavatol. A német márkakereskedő Dekra- (használtgépjármű-tanúsítás) számlát ad. Az is jó, ha friss a műszaki, amiről TÜV-bizonyítványt állítanak ki. Nem árt tudni, Németországban három évnél idősebb gumival nem engednek át autót a vizsgán! Ezeken már bőven bejön az a tíz százalék!

Sándor Balázs nevetve mesélte, az igazi német kereskedő annyira szögletes, hogy nem tudja, mi az a stikli Nem érti, amikor azt kérdezik tőle: a motorban tényleg annyi kilométer van-e, mint amit az óra mutat. Odakint más az autóhasználat kultúrája. A járművet szakszervizbe hordják az emberek, pontosan vezetik a szervizkönyvet, és miután – általában 3–5 év után – lecserélik, ott is hagyják. Az ilyen kocsit pedig érdemes megvásárolni.

Kik akarnak behozni használt autót külföldről? Elmondta, többen vannak olyanok, akik most szabadultak meg 8–10 éves lejáratú hitelüktől. A jármű értéke és az elszámoláskor esetleg visszakapott valamennyi pénz elég arra, hogy biztosítsa az önrészt egy 3-4 éves, jó állapotú, nyugatról behozott autót hitelre történő megvásárlásához. Mivel idehaza hiányzik a piacról a jó állapotú, fiatal, középkategóriás autó, akinek ilyen kell, nyugatra megy.

Az üzlet bizalmi elven működik. Előfordult olyan eset, hogy megmondta neki az ügyfél, hogy mennyi pénze van, tőle pedig azt kérte, ezért az összegért hozza be neki a legjobb ár/értek arányú autót. Semmilyen más kikötése nem volt.

Hangsúlyozta, minden használtautó-vásárlás rejt magában kockázatot, amit minimálisra kell szorítani. Legjobb, ha szakember segítségét kérik. Mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki pórul járt a külföldről behozott autóval. Nem szabad ugyanabba a hibába esni, főleg, ha elkerülhető!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!