Lóerő

2016.08.25. 14:51

Hányszor módosul még a KRESZ?

A KRESZ-ben negyven év alatt negyven módosítást eszközöltek a szakemberek, és egyes hírportálok szerint a közeljövőben is jelentős változásokra lehet számítani. A nyár folyamán több felületen is olvasni lehetett, hogy egyszerűbbé, letisztultabbá, rövidebbé tennék a közlekedési szabályokat.

Heffler Péter

A fölösleges részeket kivennék, a különböző, sebességkorlátozással kapcsolatos tábláknak egy részét pedig kivonnák a forgalomból. Továbbá a sebességhatárok is változnának, így például a teherautók autópályán 90 kilométer per órával is hajthatnának.

A hírek, valamint a változásokra jósolt őszi határidő közeledtének kapcsán Gulyás Pétert, az ATI Megyei Autóközlekedési Tanintézet Veszprém ügyvezető igazgatóját kérdeztük. – Jelenleg szakmai információval nem rendelkezünk arról, hogy egy KRESZ-változás készülne, és arról sem, hogy az miből állna – kezdte Gulyás Péter, aki rögtön hozzátette, hogy ettől függetlenül lehetséges, hogy éppen kidolgozás alatt állnak az új szabályok, de mivel ez egy hosszú folyamat, a közeljövőben nem lát rá esélyt, hogy változna a KRESZ. – Fontos elmondani, hogy nem azért ilyen részletes a KRESZ, mert túl van szabályozva, hanem azért, hogy minden egyes szituációra, ami az életben előfordulhat, legyen szabályalkalmazási lehetőség, ne mondhassák, hogy íratlan szabályok szerint dolgozunk. Ettől függetlenül akadhatnak olyan pontjai, amiket lehetne korszerűsíteni, de ezek elhanyagolható mértékűek – árulta még el Gulyás Péter, aki szerint nem rossz ötlet az újravizsgázás gondolata sem, de inkább azt tartaná célravezetőnek, ha az igény a meglévő tudás frissítésére a vezetők oldaláról fogalmazódna meg. Ehhez pedig elég lehet, ha otthon mindenkinél van egy friss KRESZ-könyv és időről időre át is lapozza azt.

Címkék#KRESZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!