Lóerő

2016.02.05. 08:30

Goodyear vagy a Hankook nyári gumi lesz a 2016 favoritja? (x)

Közeleg a nyári gumi felhelyezésének ideje. Érdemes ellenőriznünk, milyen állapotban vannak az abroncsaink, megfelelő bordázattal rendelkeznek-e, teljesen sérülésmentesek-e...

Érdemes tudni, hogy a forgalomban kapható abroncsokat rendszerint három kategóriába sorolják; a legalsó kategóriába tartoznak rendszerint a nagy gyártók harmadmárkái tartoznak. Ezek esetében akár jelentős kompromisszumokat is kell kötnünk a kényelem és biztonság tekintetében, ami nem feltétlenül jelent jó megoldást. A szakemberek általában annak a véleményüknek adnak hangot, hogy ezek a termékek megfelelnek ugyan az alapvető minőségi elvárásásoknak, nem élveznek akkora árelőnyt, hogy érdemes legyen előnyben részesíteni őket a középkategóriás termékekkel szemben.

A középkategóriás abroncsok gyakorlatilag csupán hajszálnyi lemaradást szenvednek el az úgynevezett prémium kategóriától. A legnagyobb különbséget az ár jelenti. Ennek bizonyítása vagy éppen cáfolása érdekében megvizsgáltuk a középkategóriás Hankook és a prémium kategória Goodyear egy-egy termékét. Az összehasonlítás alapját a 2015-ös ADAC teszt biztosította.

Az autogumiakcio.hu szakértője szerint a Goodyear és a Hankook nyárigumi összehasonlítása azért is fontos, mert reális képet mutathat a középkategóriás és a prémium abroncsok között. A Goodyear elsőként vezette be a ma már egyre gyakrabban alkalmazott címkézést az abroncsok esetében is; ahogyan a háztartási berendezések esetében, úgy az autógumiknál is szemügyre vehetjük, milyen technikai paraméterekkel rendelkezik egy-egy termék, milyen ökológiai lábnyomot hagy maga után és a vizes úton elért tapadásról is szolgál némi információval. A címkéken az energiaosztályt a gördülési ellenállásból adódó fogyasztás helyettesíti, így a megjelenés módja valóban hasonlatos egy mosógép vagy hűtő címkéjéhez.

Némi összehasonlítás után rájöhetünk, hogy a prémium kategóriás termékek címkéin szereplő adatok érdemben nem tudnak a középkategóriás abroncsok fölé nőni. Így hát érdemes alaposabban megvizsgálni a független tesztek eredményeit annak bizonyítása érdekében, hogy a prémium kategóriás termékek nem csak az árukban képviselnek magasabb osztályt.

Érdemes megvizsgálni a Hankook és a Goodyear nyárigumik eredményeit. A 2015-ös teszten a Goodyear EfficientGrip Perform és a Hankook Kinergy Eco K425 terméke vett részt.

A két termék között csupán néhány eurós különbség tapasztalható, így jogos elvárás a minőségbeli megfelelőség is. Ennek megfelelően mindkét abroncs kifejezetten egyenletes teljesítményt biztosított. Száraz úton a Goodyear minimális előnyre tett szert; 1,6 pontot gyűjtött a Hankook 1,8 pontjával szemben (az alacsonyabb pontozás jelent jobb teljesítményt). Ez az előnye vizes úton is megmaradt; 2,1 pontot szerzett a 2,4 pont ellenében. A zajkeltésben viszont a Hankook abroncsa bizonyult halkabbnak, noha e tekintetben egyik sem jeleskedett, de a Goodyear gyakorlatilag elnyerte a teljes mezőny legzajosabb címét. A fogyasztás tekintetében is a Hankook bizonyult jobbnak, ám e tekintetben több alsó-kategóriás abroncs is megelőzte őket. Az állás eddig teljesen kiegyenlített... Az összehasonlítás eredményét a kopásállóság döntötte el; e tekintetben a Goodyear némileg jobbnak, illetve strapabíróbbnak bizonyult. Az összesített eredmények alapján a Goodyear 2,2, a Hankook pedig 2,4 pontot tudhat magáénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!