Lóerő

2016.01.22. 08:45

Ezért nem használ senki hóláncot hazánkban

Bár a tél még nem mutatta ki a foga fehérjét, és itthon nincs is nagy divatja a hóláncoknak, mégis utána jártunk, hogy mik a használatára vonatkozó előírások, illetve miért tartják fontosabbnak hazánkban inkább a jó minőségű téli gumikat.

Heffler Péter

Ebben Gulyás Péter, egy veszprém autós iskola ügyvezetője volt segítségünkre. - Az időszakosan kihelyezett hólánctábla mutatja azokat az utakat, ahova csak hólánccal hajthatunk be - kezdte Gulyás Péter, kiemelve, hogy akár az országhatáron is kihelyezhetik ezeket a táblákat. - Fontos szabály, hogy a hólánccal felszerelt jármű nem közlekedhet 50km/órásnál nagyobb sebességgel. Szemben Ausztriával, nálunk nyilván azért nem terjedt el annyira a használata, mert két szélsőséges esettel lehet találkozni az utak takarítását illetően, így az erős havazás esetén hófedte mellékutakkal, és a többnyire letakarított főútvonalakkal. Vagyis nem tudjuk kellőképpen kihasználni az utakon a hólánc nyújtotta előnyöket - mondta még Gulyás Péter.

A Magyar Közút Veszprém Megyei Igazgatóságánál elmondták, hogy Veszprém megyében nincs olyan útszakasz, melyen hólánc használata kötelező lenne. Aki pedig mégis hóláncvásárlásra adja a fejét, számukra jótanács, hogy ne feltétlenül a márka és a kereskedő ajánlása alapján döntsenek, hanem minden esetben győződjenek meg a minőségi tanúsítvány meglétéről amelyet sokszor már a hólánc csomagolásán is feltüntetnek. Ez azért tanácsos, mert a nyugat európai országokban a hatóságok is csak a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott hóláncok használatát engedélyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!