Lóerő

2015.11.26. 19:01

Eredményes éven van túl a Klausz–Kecskeméti páros

Pápa – A Klausz Kristóf–Kecskeméti Balázs duó idén a magyar és az osztrák bajnokságon összesen öt bajnoki címet gyűjtötte be, mellette pedig Európa-bajnoki futamokon is képviselte hazánkat.

Heffler Péter

Sűrű éve volt a Klausz–Kecskeméti párosnak, ugyanis az ERC-futamok mellett a magyar és az osztrák országos ralibajnokságnak is állandó szereplői voltak.

Kristóf legutóbb éppen Ausztriában, a Waldvier-tel Rallye-n autózott, ahol remek versenyzéssel a 2WD-értékelésben első helyen végzett társával, Kecskeméti Balázzsal.

– Hogy értékeled az évet?

– Úgy gondolom, hogy összességében jól sikerült az idei szezon, hiszen meg tudtuk szerezni mindkét pontvadászatban a bajnoki címet. Külön-külön értékelve a versenyeket már vegyes érzelmek kavarognak bennem, mert ugyan voltak szép győzelmek, de sok hiba is akadt az autóval, ami jó pár nehéz pillanatot okozott az év során. Viszont, még egyszer mondom, mindenképpen pozitívan tekintek vissza az idény egészére.

A Klausz–Kecskeméti páros sokszor ünnepelhetett idén
Fotó: Kacsándi Norbert

– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb ebből az évből?

– A magyar bajnokságban a 2WD-ben és az 5-ös kategóriában is megszereztük a bajnoki címet, de, amire igazán jó szívvel gondolok vissza, az a Veszprém-rali. Az volt az a verseny, ahol úgy éreztem, minden a helyén van. Rendkívül gyorsak voltunk és alig veszítettünk gyorsasági szakaszt.

– A Renault Clio R3-mal és a Peugeot 208 R2-vel is versenyeztél idén. Hogy tudtál két autót megülni ?

– Egyértelműen problémát okozott, hogy váltogattuk a kocsikat. Fontos tanulság, hogy ha legközelebb is így alakul, akkor minden verseny előtt szükség lesz egy legalább ötven kilométeres tesztre, hogy át tudjak szokni az adott autóra.

– Mik a célok jövőre?

– A magyar és az osztrák bajnokságban is szeretnénk elindulni, már csak a Peugeot volánja mögött, és legalább hasonló eredményeket elérni, ha már ott vagyunk, illetve megtartani a bajnoki címet. Úgy néz ki, hogy jövőre Magyarországon is erős mezőny lesz az R2-es kategóriában, s emellett az osztrákoknál is indul egy nagyon jónak ígérkező kupa. Egészen biztos, hogy mind a két bajnoságban lesz számomra kihívás bőven.

– Milyen megmérettetések várnak még rád idén?

– Már csak úgynevezett buliversenyek vannak hátra, a Mikulás-rali és a Szilveszterrali, melyeken egy jóleső autózás a lényeg, illetve az, hogy célba érjünk, lehetőleg valahol a kategóriánk elején. Főleg előbbin, ahol a navigátorülésben most édesapám fog segíteni. Némi presztízs is vegyül azért a versenybe, mert az elmúlt két évben sajnos valamilyen műszaki hiba okán mindig kiestünk. Igaz, akkor nem versenyautóval, hanem a régi BMW-kkel mentünk. Kíváncsian várom, hogy milyen pálya és időjárás fogad minket, mert alapvetően a murvás talajt szeretem, de igazából bármilyen körülménynek örülnék, mert egy ilyen verseny remek alkalom a tanulásra is.

Még tovább gyorsulna a páros

– Az Eb-n még gyorsulnunk kell, oda az ellenfelek kétszázötven százalékos felkészültséggel érkeznek, amivel nehéz versenyezni. Szerintem ez a legkomolyabb, legádázabb versengés a jelenkor ralijában – vélekedett Kecskeméti Balázs.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!