Lóerő

2017.07.20. 15:50

Csillogó német csoda - A Trabant a család örök kedvence lett

VESZPRÉM Annyian körbeállták a szépen rendbe hozott Trabantot, mintha legalább egy Ferrari állt volna be a parkolóba a veteránok közé. Az 1985-ös születésű járművet hat éve restaurálták és igazán értő kezek dolgoztak rajta, mert a végeredmény önmagáért beszél.

Molnár Sándor

- Az autó hozzám kerülése picit vicces volt, mert nem akartam, hogy az enyém legyen. A család nyomására mégis úgy döntöttünk, hogy második autónak hozzánk kerül. Ez tizennégy évvel ez- előtt történt - meséli a tulajdonosa, a várpalotai Kovács Attila.

Az eredeti gyári állapotú, 32 éves, törtfehér Trabantot vegyesen használgatta a család. A vezetési élmények hatására Attila megkedvelte a kis pattogó, kétütemű, nem éppen luxusautót. 2011-ben, az éppen aktuális a műszaki lejártakor teljesen szétszedte és az utolsó csavarig felújította. A Trabant új motort kapott, amely még bejáratós. Németországból hozott eredeti főtengelyt. Az erfurti veteránbörzén lehet beszerezni olyan eredeti alkatrészeket, amelyekhez itthon már nem lehet hozzájutni. Az egykori gyári dolgozóktól akár új dolgokat is lehet vásárolni a kipufogódobtól a komplett motorig, minden előfordul ott.

A 32 éves Trabantot 2011-ben teljesen szétszedte és az utolsó csavarig felújította. Metálfényezést nem akart, ezért lett margarinsárga a Trabi 
Fotó: Molnár Sándor

A különleges kárpitozás Székesfehérváron készült egy kárpitstúdióban, a fényezését pedig saját maga végezte el, mert ez a szakmája. Metál- fényezést nem akart, ezért lett margarinsárga a Trabi. Úgy gondolta, hogy a krómhoz nagyon jól megy majd, és a kisautóhoz amúgy is a világos szín illik.

A krómozást apránként, folyamatosan valósította meg az autón, ahogy az anyagi keretek éppen megengedték. 2016-ban kapott új műszaki vizsgát az autó, és tulajdonképpen az egyik első útja a veszprémi veterán találkozóra vezetett.

Új motort kapott, amely még bejáratós 
Fotó: Molnár Sándor

A motorját nem tuningolták fel, csak a külsejét "vadították" meg egy picit a leültetéssel, hogy optikailag jobban nézzen ki. A felniket egy idős bácsitól vásárolta meg, és egy garázssori garázs hátsó sarkában bukkant rá teljesen véletlenül. Tulajdonosa ma már semmiképpen nem szeretne megválni az egyedi autótól.

Kívül-belül csillog-villog, a végeredmény önmagáért beszél
Fotó: Molnár Sándor

- Soha nem gondoltam volna, de beleülök és megmosolyogtat. Ő a biztos fix, amíg én élek addig biztosan marad, aztán majd a lányom eldönti, hogy mi lesz vele - vélekedik Kovács Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!