Lóerő

2017.05.18. 14:50

Concours d'Elegance: kortalan autókülönlegességek seregszemléje és versenye

Balatonfüred - A Concours d'Elegance jóval több volt, mint a 30 évesnél idősebb gépkocsik bemutatója: a járművek nem csupán műszaki tartalmukkal, hanem művészi külsejükkel, makulátlan állapotukkal nyújtottak élményt az érdeklődőknek.

Molnár Sándor

A világ számos országának különlegesen szép helyszínein rendeznek oldtimer-szépségversenyeket. Ehhez a privilegizált körhöz tartozik Balatonfüred is, ahol május elején már negyedik alkalommal rendezték meg a közönségcsalogató és látványos, nemzetközi szinten is jegyzett oldtimer-szépségversenyt. A tavalyi évhez képest kegyes volt az időjárás a Concours d Elegance szervezőihez és a nagy számban érkező autókedvelőhöz, akik 52 autót láthattak a Tagore sétányon. Érkeztek különleges Bugattik, a legöregebb autó egy 1925-ös évjáratú, francia Unic volt. Bemutatkozott nyolc Mercedes, nyolc BMW, három Ferrari, brit és amerikai sportkocsik és egyéb különlegességek is.

Az 1954-es évjáratú Jaguar XK120 típusú autót választotta a zsűri a legszebb sportkocsinak

A közönség számára is felejthetetlen élményt nyújtott az autócsodák testközelből való megtekintése. A díjkiosztó ünnepségen a járművek egyesével vonultak fel a vörös szőnyegre. A Tagore sétány zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, és számolatlanul készültek a fotók az autókülönlegességekről.

A díjakat öttagú zsűri szavazatai alapján osztották ki. A bírálatánál a szépség és az esztétikai megjelenés volt a legfontosabb szempont. Négy kategóriában versenyeztek az autók: a veterán kategóriában az első világháború előtti modellek, a vintage kategóriá-ban a második világháború előtt készült járművek, a classic kategóriában az 1945- 1985 között gyártott autók, míg a youngtimereknél az 1985-1995 között forgalomba helyezett szépségek versengtek.

Míg a verseny fődíját az 1934-es Chrysler Airflow érdemelte ki Fotó: Molnár Sándor

A verseny fődíját a Chrysler Airflow kapta meg. A Chrysler 1934-ben úgy döntött, hogy a közönség ízlését egy áramvonalas formával teszteli. Megvették a magyar származású feltaláló, Járay Pál licencét, és ennek alapján elkészítették az Airflow (azaz légáramlat) nevű típust. Az amerikai közönség körében nem aratott sikert az újdonság, amelyet négy esztendeig gyártottak. Európában egyetlen darab létezik belőle, ez Pozsonyból érkezett Balatonfüredre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!