Lóerő

2016.06.05. 20:30

Aranyszabály motoron: tiszteljük a lóerőt!

Akkor van egy motorosnak elsőbbsége, ha megadják neki. A vason az ember maga a karosszéria, és mindennél fontosabb a sebesség helyes megválasztása. Sajnos vannak elkerülhetetlen balesetek.

Kovács Erika

Így vélekednek motoros rendőrök és baleseti helyszínelők. Négy motoros halt meg pár hét alatt Veszprém megyében, pedig még nem is kezdődött meg a nyári szezon. Hogyan lehetne megelőzni, egyáltalán meg lehet-e előzni a motorosbaleseteket? Erről érdeklődtünk rendőröktől és baleseti helyszínelőktől.

Motorostragédia Gyulafirátótnál egy hete. Egy nő halt meg, amikor nekiment egy autós
Fotó: Penovác Károly

Motoros rendőrök és baleseti helyszínelők javasolják, érdemes végigjárni a ranglétrát és nem egyből nagymotorral kezdeni a motorozást. Gyakran abba a hibába esnek a motorosok, hogy arra gondolnak, van itt lóerő, elférnek még például egy előzésnél, ami sajnos nem mindig sikerül. Tavasszal érdemes néhány kört menni tanpályán vagy félreeső helyen, hogy hozzászokjon az ember az újbóli motorozáshoz, ugyanis a súly és a lóerő aránya nem ugyanaz, mint egy autónál, célszerű szakember véleményét kérni vezetéstechnikai tréningen, amire Veszprémben is van lehetőség.

Szakértők szerint az is nagyon lényeges, hogy a motor műszaki átvizsgálása – amire egyébként rendszeresen, minden indulás előtt figyelni kell – feltétlenül megtörténjen a motorosszezon előtt. Hozzáteszik, a sebesség helyes megválasztása a legfontosabb, ugyanis ha egy motor megcsúszik, akkor önálló életet él. Egy 150–170 lóerős gépnél nem lehet felelőtlenül gázt adni, mert azt feltehetően nem lehet büntetlenül megúszni – állítják. Kiemelik, a motoron hamar elvesztheti az ember a sebesség feletti kontrollját, azért két keréken erre különösen figyelni kell! Lényeges, hogy a motorosok használják az első féket is, és a visszapillantó tükröt! A szakértők kiemelik, alapvető a védőfelszerelés. Sajnos vannak olyan esetek, amiket motorosként sajnálatos módon nem lehet elkerülni, csak akkor, ha az ember nem ment volna arra! A legfontosabb a tisztelet a lóerők, autósok, motorosok körében egymás iránt, hogy ne legyen szükség baleseti helyszínelőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!