Lóerő

2016.03.22. 10:17

Április 5-étől mérnek a fix traffipaxok

A rendőrség hétfőn közleményben tudatta, hogy befejeződött a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat infokommunikációs vizsgálata, és az eszközök április 5-én 8 órától üzemszerűen „szolgálatba állnak”.

Heffler Péter

Korábban már többször is foglalkoztunk a telepített sebességmérőkkel, melyeknek pontos beüzemeléséről – vagyis amikortól már büntetnek is – hosszú ideig mindenki csak találgatott.  Az Országos Rendőr-főkapitányság eddig minden megkeresésre jelezte, hogy két héttel a következményekkel járó mérések megkezdése előtt szólnak, illetve ekkor közzéteszik a pontos listát.

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos még decemberben beszélt arról, hogy összesen háromszázhatvanöt fix telepítésű eszközt százharmincnégy magyarországi közúti helyszínen szereltek fel 2015-ben. Akkor azt is elmondta, hogy az eszközöket 2016 elejétől infokommunikációs vizsgálatnak vetik alá, a rendőrség csak azt követően kezdi meg a mobil sebességmérők egyéb funkcióinak, illetve a fix Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontoknak (KKEP) az alkalmazását, hogy meggyőződött az adatbázisok és az eszközök rendszerszintű együttműködéséről.

A hivatalos közlemény hétfő délután jelent meg a police.hu rendőrségi hírportálon, mely szerint április 5-étől már üzemszerűen működnek a KKEP-k, így most összegezzük mindazt, amit tudni érdemes a mindent látó kamerákról.

Megyénkben Ajkarendeknél a 8-as számú főúton, Balatonfüreden a Széchenyi utcában, Balatonkenesén a Balatoni úton, Eplényben a Veszprémi úton, Litéren a fő utcán, Nemesvitán a 84-es számú főúton, Pápa-Tapolcafőn a Tapolcafői utcában, Nyárádnál a 834-es úton, a Veszprémből Tótvázsony felé vezető 77-es úton, és Sümegen a 84-es számú főúton találhatók fix telepített sebességmérő pontok.

A Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság (MBB) januári évértékelő előadásán a megyei rendőrkapitányságon a jelenlévőknek egy videón mutatták be a KKEP-k működését, mely alapján bizton állítható, hogy egyszerre több szabályszegést is rögzíteni tudnak majd a kamerák. Így feladatuk lesz a sebességmérés, rendszámfelismerés, forgalomszámlálás, forgalomtorlódás, veszélyes árut szállító járművek (ADR), záróvonal-átlépés, behajtási tilalom megszegésének észlelése, biztonsági öv használatára, illetve a kötelező haladási irányra vonatkozó, valamint a vasúti átjárón történő áthaladáskor az érvényben lévő előírások megtartásának ellenőrzése, a járműről készített felvételek továbbítása, továbbá a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,a leállósáv igénybevételére és az autóbusz-forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!