Lóerő

2016.06.23. 13:45

Amit még tudni érdemes: a sebességmérést legfeljebb húsz méterig végzik a telepített kamerák

Egyes szabályszegéseket valóban száz méterről is láthatnak az új kamerák, állítja a rendőrség, viszont sebességmérést nem végeznek ilyen távolságig.

Heffler Péter

Több mint egy hónapja már, hogy utoljára foglalkoztunk a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontokkal (KKEP), amikor is az üzembe helyezésük óta eltelt egy hónapos időszak tapasztalatairól kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot. Az azóta eltelt időben egyes portálokon bizonyították, hogy a fix telepítésű kamerák semmilyen esetben sem végeznek sebességtúllépésről dokumentálást a korábban hirdetett száz méteres távolságig. Minket sem hagyott nyugodni a kérdés, miszerint az egyes esetekben bizonyított húsz vagy a felénk korábban kommunikált száz méteres távolság a kamerák látótávolsága.

A fix telepítésű KKEP-k a készülékek felé közeledő járművek sebességét egy körülbelül hét méter átmérőjű területen ellenőrzik
Fotó: Heffler Péter/archív

- A fix telepítésű KKEP-k a készülék felé közeledő járművek sebességét egy nagyjából hét méter átmérőjű területen ellenőrzi - kezdődött az ORFK kommunikációs osztályától kapott válasz. - Ennek a területnek a készüléktől távolabbi széle körülbelül tizenkilenc méterre, míg a közelebbi széle nagyjából tizenkét méterre található a mérőműszertől. Egyes funkciók esetén, így például záróvonal-átlépés észlelése, forgalomirányító fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megszegése, leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése az ellenőrzési távolság nagyobb területén, akár száz méterig is lehetséges. Ezen esetekben a jármű haladását több képfelvétellel is dokumentálja a rendszer. A KKEP felé közeledő jármű utasteréről készített képeket folyamatosan elemzi az erre a célra kifejlesztett szoftver, és ha azt vélelmezi, hogy a gépjármű első ülésein ülők a jármű biztonsági öv használatára vonatkozó előírásokat megszegik, vélelmet generál. Az a távolság pedig, melyről a berendezés belát a gépjármű utasterébe, a jármű kialakításától és az időjárási és látási viszonyoktól is függ, vagyis, hogy mennyire döntött a szélvédő, hogy azon mennyire tükröződnek például a felhők, de a KKEP-től mérve mindenképpen tizenkettő és száz méter közé esik - tudatta az ORFK kommunikációs osztálya, majd még kitértek a kamerák éjszakai hatékonyságára is. - Éjjel vagy korlátozott látási viszonyok esetén a KKEP-k az ellenőrzést, dokumentálást infra fényvetők használata mellett végzik. Az ellenőrzött területet annyira világítják be, hogy hatótávolságuk érdemben alig csökken - tették még hozzá.

Megyénkben Ajkarendeknél a 8-as számú főúton, Balatonfüreden a Széchenyi utcában, Balatonkenesén a Balatoni úton, Eplényben a Veszprémi úton, Litéren a fő utcán, Nemesvitán a 84-es számú főúton, Pápa-Tapolcafőn a Tapolcafői utcában, Nyárádnál a 834-es úton, a Veszprémből Tótvázsony felé vezető 77-es úton, és Sümegen a 84-es számú főúton található KKEP.

Címkék#KKEP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!