Lóerő

2016.01.22. 08:33

A megyében tíz helyen található fix traffipax - Mikor állítják őket szolgálatba?

Rendőrségi válasz híján mi is csak találgatunk, hogy mikor kezdődnek a következményekkel járó mérések. Azonban jó tudni alapon összegeztük, amik eddig elhangzottak a - feltehetőleg - hamarosan „szolgálatba álló” telepített sebességmérő kamerákkal kapcsolatban.

Heffler Péter

Korábban már többször is foglalkoztunk a telepített sebességmérőkkel, melyeknek pontos beüzemeléséről - vagyis amikortól már büntetnek is - mindenki csak találgat. Ezért az Országos Rendőrfőkapitányságot kérdeztük az ügyben, de választ több mint egy hét alatt sem kaptunk, így összeszedtük mindazt, amit eddig tudunk a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontokról (KKEP).

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos még decemberben beszélt arról, hogy összesen háromszázhatvanöt fix telepítésű eszközt százharmincnégy magyarországi közúti helyszínen szereltek fel 2015-ben. Akkor azt is elmondta, hogy az eszközöket 2016 elejétől infokommunikációs vizsgálatnak vetik alá, a rendőrség csak azt követően kezdi meg a mobil sebességmérők egyéb funkcióinak, illetve a fix KKEP-knek az alkalmazását, hogy meggyőződött az adatbázisok és az eszközök rendszerszintű együttműködéséről.

Megyénkben Ajkarendeknél a 8-as számú főúton, Balatonfüreden a Széchenyi utcában, Balatonkenesén a Balatoni úton, Eplényben a Veszprémi úton, Litéren a fő utcán, Nemesvitán a 84-es számú főúton, Pápa-Tapolcafőn a Tapolcafői utcában, Nyárádnál a 834-es úton, a Veszprémből Tótvázsony felé vezető 77-es úton, és Sümegen a 84-es számú főúton találhatók fix telepített sebességmérő pontok.

A megyében tíz helyen, köztük Tótvázsonynál is vigyázni kell majd a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontnál

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata legutóbb közleményben tudatta lapunkkal, hogy „egyelőre fix telepítésű KKEP nem működik még az országban, így Veszprém megyében sem”. Akkor azt is hozzáfűzték, hogy a következményekkel járó mérések megkezdése előtt közzéteszik a KKEP-k pontos listáját a www.police.hu rendőrségi honlapon, illetve magát a tényt, hogy mostantól tessék vigyázni.

A Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság (MBB) keddi évértékelő előadásán a rendőrkapitányságon a jelenlévőknek egy videón mutatták be a KKEP-k működését, mely alapján biztosan állítható, hogy egyszerre több szabályszegést is rögzíteni tudnak majd a kamerák. Így feladatuk lesz a sebességmérés, rendszámfelismerés, forgalomszámlálás, forgalomtorlódás észlelése, veszélyes árut szállító járművek (ADR) észlelése, biztonsági öv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a járműről készített felvételek továbbítása, behajtási tilalom megszegésének észlelése, kötelező haladási irányra vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése; záróvonal-átlépés észlelése, vasúti átjárón történő áthaladáskor a vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése, a leállósáv igénybevételére vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése és az autóbusz forgalmi sáv használatára vonatkozó előírások megtartásának ellenőrzése.

Gyorshajtás, elsőbbség, kanyarodás

A statisztikák szerint Magyarországon egyébként a legtöbb baleset – harminc százalék – még mindig gyorshajtás miatt következik be. Az okok között a második helyen, huszonöt százalékkal az elsőbbség meg nem adása áll, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, tizenhét százalékkal a kanyarodási szabályok áthágása áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!