Lóerő

2016.04.06. 09:00

A közút nem versenypálya! Indul a motoros szezon

A tavasz a motoros, segédmotoros, kerékpáros szezon kezdete. A gyalogosok is többet vannak a szabadban, a közlekedési viszonyok pedig átrendeződnek, más a fontossági sorrend, másra kell figyelni, mint télen.

Amíg a téli időszakban a láthatóság kerül középpontba, addig tavasszal egyszer napfény, sima útfelület, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást. Tavasszal mintha elfelejtenénk a télen berögződött óvatos sebességmegválasztás. A járművezetők lendületesebben, tempósabban, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekednek.

Útjaink is zsúfoltabbak lesznek. Az időjárás szeszélyessé válik, gyakran esik, gyakran fúj a szél. A csapadéktól vizes, csúszós lett az út, amelytől csökkenhet a járművek menetstabilitása. Számítani kell tehát arra, hogy a járművünk megcsúszhat és a féktávolság megnő.

Egyre több kétkerekű jármű jelenik meg a közutakon. Fontos, hogy ők készítsék fel járműveiket a téli pihenő után a közlekedésben részvételre. Ellenőrizzék a műszaki állapotot és főleg saját elméleti tudásukat is frissítsék fel. Néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is merülhetnek fel hiányosságok, tompulhatnak a reflexek.

Ebben az időszakban fokozott kockázatnak vannak kitéve a gyalogosok is, akik a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A járművezetőknek fokozott óvatossággal kell rájuk figyelni, bizonyos esetekben pedig segíteni kell őket közlekedésükben.

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak!

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!