Lóerő

2016.06.10. 19:55

A gyorshajtás a balesetek fő oka - Balesetvédelmi fórum Alsóörsön

Alsóörs - Nem lehet elhanyagolni a motoros védőruházatot, hiszen nemcsak a sérülésektől óvhat meg, de sokszor életet menthet.

Kekk Sára

- A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a motorosok. Közülük már ebben az évben is számosen vesztették életüket az utakon, ezért nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a közlekedési eszközök használatára - kezdte a motoros és balesetvédelmi szakemberek közreműködésével szervezett fórumot Szász Andor, az esemény főszervezője, koordinátora.

Pausz Ferenc közlekedési mérnök, a GRSP Magyarország ügyvezető igazgatója a fórumon több sokkoló adattal is szolgált. Elmondta többek között, hogy a 2015-ös esztendőben 52 halálos, 618 súlyos és 656 könnyű sérültje volt a motorosbaleseteknek, amelyhez hozzáfűzte, ezen balesetek hatvan százalékában a nem megfelelő sebesség volt az indikátor. Az idei felmérésükből kiderült, bár szinte minden motoros visel bukósisakot, a többi védőfelszerelés használatát azonban elhanyagolják.

A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a motorosok - hangzott el a balesetvédelmi fórumon (Fotó: Balogh Ákos)

- A sisakon kívül a protektoros dzseki és a kesztyű az, amit még sokan használnak a motorosok, de sokan már sem nadrágot, sem csizmát nem hordanak motorozáshoz. A nyári időszakban jellemző ez főként, pedig a megfelelő védőruházat közlekedési baleset esetén akár életet is menthet - fűzte hozzá a közlekedésbiztonsági szakértő.

A fórumon elhangzott, sokszor a vezetéstechnikai képzés, illetve készség hiánya a balesetek okozója. A résztvevők egyetértettek abban, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni a szemléletformálást, és biztonságos közlekedésre nevelni a kicsiket.

- A médiának nagy a felelőssége abban, hogy megfelelően tudósítson a balesetekről, hiszen minden esetből lehet tanulni. Ez nem szenzációhajhászás, az embereknek szükségük van arra, hogy keményen tárják eléjük, mik történnek az utakon - mondta Kovács Erika, a Napló riportere, aki nemcsak mint újságíró, hanem mint aktív motoros vett részt a fórumon.

Hozzáfűzte, a veszprémi baleseti helyszínelők filmjét minél több helyen kéne bemutatni, például autós/motoros iskolákban és oktatási intézményekben, hogy sok fiatalhoz eljusson.

- A kétkerekűn a legfőbb szabály, hogy az ember a karosszéria, és legjobb, ha a motorosok arra számítanak, hogy sosincs elsőbbségük, így nem érheti őket meglepetés - fűzte hozzá kolléganőnk. - Alázatot kell tanúsítanunk saját magunkkal, a motorral és a többi közlekedővel szemben minden esetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!