Lóerő

2016.02.12. 08:05

A bontóba vagy a garázsba vele?

Egyik olvasónk kivonná huszonhét éves autóját a forgalomból, de ugyanakkor szeretné megőrizni is azt a garázsában. Érthető módon ez esetben nem kíván többé fizetni a fenntartásáért, de a kormányhivatalban megtudta, hogy ez mégsem lesz olyan egyszerű.

Heffler Péter

Egy autó alaposan hozzá tud nőni az ember szívéhez, és érthető okokból nehezen válunk meg szeretett „vasunktól”, főleg, ha hosszú-hosszú éveken át tulajdonosai voltunk. Nem akarjuk magunknak beismerni, ha eljárt felette az idő, mert olyan sok kedves emlék fűz hozzá bennünket. Így van ezzel Ferenczi Vilmos is, aki huszonhét éves Ladáját szeretné kivonni a forgalomból, de úgy érzi, hogy a bürokrácia zsákutcájába „kanyarodott” szeretett gépkocsijával.

– A továbbiakban nem akarok műszakira járni az autóval, mert keveset használjuk, de ugyanakkor megválni sem szeretnék tőle – kezdte a karakószörcsöki olvasónk. – A garázsban szeretném tartani, mert hároméves unokámat már nemcsak a játékautók érdeklik, hanem, úgy tűnik, az igaziak is, mivel imád benne játszani. A kormányhivatalban be is adtam a jármű forgalomból történő kivonására irányuló kérelmemet, de ott jelezték, hogy azt csakis érvényes bontási papírral fogadhatják el. Arról pedig, hogy bontóba vigyem, hallani sem akarok – tette hozzá Ferenczi Vilmos.

A kormányhivataltól Vadlek Krisztina hivatalvezetőt kérdeztük, miért szükséges a bontási papír bemutatása.

– Európai uniós irányelvnek megfelelően a hatályos jogszabály szerint a forgalomból véglegesen kivont személyautó hulladéknak minősül, ezért ennek környezetvédelmi okai vannak – tudatta a hivatalvezető, majd hozzátette, hogy kétféle módon vonhatunk ki autót a forgalomból. – A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a személyautó forgalomból történő kivonása az ügyfél kérelmére indul. Ideiglenes forgalomból történő kivonás maximum hat hónap időtartamra kérelmezhető és többször ismételhető. Viszont, amennyiben a gépjárműnek a forgalomból történő végleges kivonásáról van szó, akkor azt csak bontási átvételi igazolással lehet megtenni. Ebben az esetben a jármű hatósági jelzését, forgalmi engedélyét és törzskönyvét a hatóságnál le kell adni. Fontos, hogy a bontási átvételi igazolás alapján forgalomból végleg kivont jármű ismételten már nem helyezhető forgalomba – árulta el Vadlek Krisztina.

Megtudtuk még azt is, hogy a forgalomból kivont gépjármű a kivonás időtartama alatt nem jár költségekkel, vagyis nem kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni, és a gépjárműadót is megússzuk. Az ideiglenes kivonásért csupán nagyjából kétezer-ötszáz forintos díjat kell fizetnünk, tehát éves szinten mintegy ötezer forintba kerül, ha szeretett autónkat a garázsban szeretnénk tartani. Ferenczi Vilmosnak is ez a lehetősége marad, ha meg szeretné őrizni huszonhét éves Ladáját a kisunokának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!