Lóerő

2011.12.01. 17:12

Téli vezetés, csak óvatosan!

A téli közlekedés egészen más követelmények elé álítja a gépkocsivezetőket és a járműveket. Tobak Attila hivatásos sofőr szerint saját épségünk, tömegközlekedési eszköz esetében pedig az utasok biztonsága érdekében körültekintőbben kell ilyenkor eljárni.

Szijártó János

- Minden pedált óvatosabban szabad csak kezelni, nem lehet hirtelen fékezni, de gázt adni sem, sőt a kuplung használata is nagyobb odafigyelést igényel.

- Kalkulálni kell a hosszabb fékutat, a rosszabb látási viszonyokat, a ködös, párás levegőt. Intő jel, ha kanyarodáskor túl könnyen fordul a kormány, ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy jeges, csúszós az út.

- A folyadékszinteket állandóan ellenőrizni kell, illetve a téli időszak elején a gumikat is. Nem szabad abból kiindulni, hogy még csak 4-5 éves a gumi és a bordázata megfelelő, hiszen ekkorra az anyag is elfáradhat, tönkremehet. Azaz, bízzuk szakemberre ennek ellenőrzését, hogy nyugodtan, biztonságban közlekedhessünk.

- Ha hosszú útra indulunk, tanácsos az induláskor az autót teletankolni, hóláncot, illetve hólapátot vinni. Ezen kívül tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és takaróról gondoskodni, mert ezek jó szolgálatot tehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!